Gusztáv
3 °C
6 °C

Egy hazánkkal foglalkozó IMF-es lőtte le a magyarszakos misszióvezetőt

2010.01.05. 18:01 Módosítva: 2010-01-05 18:49:54
Sokkkolta a Nemzetközi Valutaalap stábját, hogy kiderült: az IMF egyik tekintélyes elemzőjét saját egykori kollégája lőtte fejbe. Mohau Mercy Mathibe Kínába menekült, az 54 éves Ashoka Mody pedig otthon lábadozik.
Mohau Mercy Mathibe
Mohau Mercy Mathibe

Letartóztatási parancsot adott ki Montgomery County rendőrsége a dél-afrikai származású, 36 éves Mathibe ellen, akiről annyit tudnak, hogy november végén Kínába repült. A férfi hazai tanulmányai után amerikai egyetemre járt, majd állást próbált szerezni az IMF-nél. A gyakornoki időszak lejártával azonban nem kapott végleges pozíciót, és 2008 január elején távozott is a szervezettől.

A rendőrség azt gyanítja, hogy Mathibe Modyt hibáztatta a sikertelenségért, ezért támadhatott rá. A tekintélyes, indiai származású közgazdász ugyanis a dél-afrikai férfi főnöke volt a Magyarországgal is foglalkozó szervezeti egységnél. Mody jegyezte az IMF utóbbi években született, Magyarországgal foglalkozó jelentéseit.

Nem hatolt az agyába

Ashoka Mody
Ashoka Mody

Az IMF európáért felelős igazgatóhelyettese október nyolcadikán éppen kiszállt a kocsijából az otthoni garázsában, amikor valaki fejbelőtte. Óriási mázlijára az állkapcsát találta el a lövedék, így nem halt meg. A helyszínen megtalálták a támadó fekete, kötött sapkáját, amit két luk kivágásával maszkká alakított a leleményes gazdasági szakember.

Mathibe azonnal a gyanúsítottak közé került, de meghallgatása után elengedték. Mint utóbb kiderült, a férfi másnap megpattant Kínába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!