Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kettős ügynök robbantotta fel a CIA ügynökeit Afganisztánban

2010.01.05. 09:35
A CIA beszervezett ügynöke volt az a jordán orvos, aki öngyilkos merényletben megölt hét CIA-ügynököt Afganisztánban. A férfi különösebb ellenőrzés nélkül jutott be a bázisra. Fedett ügynök volt, tartótisztjei így próbálták védeni személyazonosságát.

Kettős ügynök volt az a jordán orvos, aki tavaly év végén öngyilkos merényletet hajtott végre a CIA egyik afganisztáni bázisán, írja a BBC. Amerikai sajtóbeszámolók szerint a merénylőt - akit a jelentések Kalil Abul Mulal al-Balaviként azonosítanak - egy éve a jordán titkosszolgálat vette őrizetbe.

Akkor a CIA és a jordán titkosszolgálat is beszervezte, azt hitték, sikerült az al-Kaida ellen fordítaniuk. Feladatául szabták, hogy segítsen felkutatni az al-Kaida Afganisztánban és Pakisztánban bujkáló vezetőit. Első számú célpontja Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője volt.

Az orvos ehelyett öngyilkos merényletet hajtott végre, amiben hét CIA-ügynök vesztette életét. Ez volt az amerikai titkosszolgálat második legnagyobb egyszeri vesztesége fennállása során, ennél több ügynököt csak az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége elleni 1983-as robbantásos merényletben vesztettek.

A támadó a sajtójelentések szerint a merényletet megelőzően fedett ügynökként dolgozott Afganisztánban. A merénylet előtt új információkkal kecsegtette tartótisztjeit, így juthatott be a bázisra.

A beszámolókban idézett nyugati titkosszolgálati források szerint al-Balavi a múlt héten hívta tartótisztjeit, hogy találkozót szervezzen a Chapman előretolt helyőrségbe. Amint bejutott a bázisra, felrobbantotta magát. Az nem tisztázott, hogyan juthatott be a bázisra. A Washington Post értesülései szerint al-Balavit a bázison kívül vette fel tartótisztje autójába, majd különösebb ellenőrzés nélkül hajtottak be a helyőrségbe - ennek oka lehetett az is, hogy védeni akarták a fedett ügynök identitását.

Ezt megerősítette a CIA egy volt ügynöke is, aki szerint fedett ügynökök esetében ez gyakori eljárás.

A CIA hivatalosan nem kívánta kommentálni a híreket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?