István, Vajk
19 °C
33 °C

Kettős ügynök robbantotta fel a CIA ügynökeit Afganisztánban

2010.01.05. 09:35
A CIA beszervezett ügynöke volt az a jordán orvos, aki öngyilkos merényletben megölt hét CIA-ügynököt Afganisztánban. A férfi különösebb ellenőrzés nélkül jutott be a bázisra. Fedett ügynök volt, tartótisztjei így próbálták védeni személyazonosságát.

Kettős ügynök volt az a jordán orvos, aki tavaly év végén öngyilkos merényletet hajtott végre a CIA egyik afganisztáni bázisán, írja a BBC. Amerikai sajtóbeszámolók szerint a merénylőt - akit a jelentések Kalil Abul Mulal al-Balaviként azonosítanak - egy éve a jordán titkosszolgálat vette őrizetbe.

Akkor a CIA és a jordán titkosszolgálat is beszervezte, azt hitték, sikerült az al-Kaida ellen fordítaniuk. Feladatául szabták, hogy segítsen felkutatni az al-Kaida Afganisztánban és Pakisztánban bujkáló vezetőit. Első számú célpontja Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője volt.

Az orvos ehelyett öngyilkos merényletet hajtott végre, amiben hét CIA-ügynök vesztette életét. Ez volt az amerikai titkosszolgálat második legnagyobb egyszeri vesztesége fennállása során, ennél több ügynököt csak az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége elleni 1983-as robbantásos merényletben vesztettek.

A támadó a sajtójelentések szerint a merényletet megelőzően fedett ügynökként dolgozott Afganisztánban. A merénylet előtt új információkkal kecsegtette tartótisztjeit, így juthatott be a bázisra.

A beszámolókban idézett nyugati titkosszolgálati források szerint al-Balavi a múlt héten hívta tartótisztjeit, hogy találkozót szervezzen a Chapman előretolt helyőrségbe. Amint bejutott a bázisra, felrobbantotta magát. Az nem tisztázott, hogyan juthatott be a bázisra. A Washington Post értesülései szerint al-Balavit a bázison kívül vette fel tartótisztje autójába, majd különösebb ellenőrzés nélkül hajtottak be a helyőrségbe - ennek oka lehetett az is, hogy védeni akarták a fedett ügynök identitását.

Ezt megerősítette a CIA egy volt ügynöke is, aki szerint fedett ügynökök esetében ez gyakori eljárás.

A CIA hivatalosan nem kívánta kommentálni a híreket.