Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megöltek egy ismert bolgár újságírót

2010.01.05. 14:33 Módosítva: 2010-01-05 20:17:44
Valószínűleg leszámolás áldozata lett Bobi Cankov, ismert bolgár rádiós, aki a maffiáról írt könyveket.

Szófia központjában kedden meggyilkoltak egy ismert rádiós újságírót, Bobi Cankovot - közölte Cvetan Cvetanov belügyminiszter.

A gyilkosság az Alekszandar Sztambolijszki körúton történt, az államelnökség és a kormány székhelyének közelében. Szemtanúk szerint az ismeretlen támadó rálőtt három emberre, egyikük - a rádiós újságíró - meghalt, két testőre súlyosan megsebesült, őket kórházba vitték. Az elkövetők gyalog menekültek el, a helyszínen 15 töltényhüvelyt találtak.

Az események közvetlen tanúja volt

A meggyilkolt újságíró a bolgár maffiáról írt cikkeket és könyveket, sajtójelentések szerint kapcsolatban állt az alvilággal. Mint maga mondta: "közvetlen tanúként" számolt be a bolgár alvilág eseményeiről.

Alig két év alatt ez már a második alkalom, hogy olyan szerzőt gyilkolnak meg Bulgáriában, aki a hazai szervezett bűnözéssel foglalkozott. 2007 áprilisában Georgi Sztojev kapott golyót a fejébe. Cankov maga is túlélt már két pokolgépes merényletet és egy lőfegyverrel elkövetett gyilkossági kísérletet.

A gyilkosság hírére a Uikend (Hétvége) című hetilap - amely Cankov és Sztojev írásait is közölte -, bejelentette: azonnal abbahagyja a maffiáról szóló cikkek közlését, hogy megvédje újságíróit. "Nem fizethetünk ilyen nagy árat... ő már a második szerzőnk, akit elvesztettünk" - közölte a szerkesztőség vezetője.

A szófiai városi ügyészség bejelentette, hogy már vannak gyanúsítottak, de még senkit sem vettek őrizetbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!