Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egész Európát ellepte a hó

2010.01.06. 12:40 Módosítva: 2010-01-06 14:41:48
Rengeteg hó és csikorgó fagy nehezíti az emberek életét Európa-szerte. Közel félméteres havat várnak Németországban, Ausztriában és Angliában.

Soha nem voltak ilyen zsúfoltak a német hajléktalanszállók

Sarkvidéki hidegben fagyoskodik Németország, a meteorológusok az elkövetkező napokra sem jósolnak enyhülést. Sőt, az időjárási előrejelzések szerint a fagyon kívül hókáosz is fenyeget.

Az elmúlt év utolsó és az új esztendő első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés, a rendkívüli hideg azonban jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon, különösen az éjszakai órákban, sok a közlekedési baleset, a fagy miatt késnek a vonatok és fennakadások voltak a légi közlekedésben.
Az ország legtöbb városában - köztük Berlinben is - a hőmérő higanyszála az éjszakai órákban immár rendszeresen mínusz 10-15 Celsius-fokra - egyes helyeken 20 fok alá - süllyed, és napközben is szinte mindenütt mínuszt mérnek. Az előrejelzések szerint enyhülés az elkövetkező napokban sem várható, a hideg és a hóesés minimum még egy hétig eltart.

A meteorológusok a hét végére rég nem látott hóesést jövendölnek. A szövetségi időjárás-előrejelző szolgálat szóvivője szerint szerte az országban "10 és 40 centiméter között minden lehetséges". A hóeltakarító járművek az elmúlt napokban képtelenek voltak megbirkózni az utakat több centiméter vastagon borító hóval, így elsősorban arra törekedtek, hogy a legfőbb útvonalakat igyekezzenek hómentesíteni. A háztetőkre fagyott jég miatt a tűzoltók állandóan munkában voltak, miközben a mentőket szokatlanul nagy számú rendkívüli balesethez hívták ki.

A fagy, illetve az éjszakai hideg miatt mind Berlinben, mind az ország többi városában zsúfolásig megteltek a hajléktalanok szállói. Értesülések szerint még soha ennyi hajléktalan nem kereste fel az éjszakai melegedőket, mint az idén.

Oroszországban még a szokásosnál is hidegebb van

Moszkvában havazást és országszerte csikorgó fagyokat jósolnak az orosz meteorológusok az ortodox karácsonyra, amelyet a Julián-naptár szerint szerda este, illetve másnap, január 7-én ünnepelnek a hívők.  Estére az előrejelzések szerint Moszkvában mínusz 14-19 fokos hidegben és sokhelyütt hóesésben mennek majd templomba az emberek. Csütörtök reggelre mínusz 8 Celsius-fokra enyhül az idő, de erős havazás várható. A folytatódó felmelegedés miatt ugyanakkor a hétvégén már 0 fok körül lesz a hőmérséklet a fővárosban.

Az idei tél szokatlanul hideg és havas Oroszországban is: a következő napokra szinte az ország minden részén a sokéves átlagnál 15-20 fokkal hidegebb időjárásra számítanak a meteorológusok. Az Ural vidékén, Perm környékén mínusz 32-34, Szverdlovszkban és Cseljabinszk körzetében mínusz 30-37, Kemerovo vidékén mínusz 33-45, a mongol határ felé eső, szibériai Hakasziában és Tuvában, továbbá a Bajkálon túli területen mínusz 41-48 fokos, csikorgó fagyok várhatók. A leghidegebb ezúttal is a szibériai Jakutföldön lesz, ahol a Föld hidegpólusa van, s ahol az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet is mérték; most mínusz 53 Celsius-fokos fagyot jósolnak a szakértők.

Moszkvában december 21-től napokon át havazott, s azóta is hull a hó időről időre. Az úttestek latyakosak, a járdák jegesek-havasak, s hiába szállítottak el már több millió köbméter havat, a várost még elborítják a hóbuckák. Szerencsére január 11-ig munkaszünet van, így a buckák nem fokozzák a szokásos parkolási gondokat.

Hollandiában a csatornák korcsolyapályákká alakulnak

A jelenlegi, fagypont alatti hőmérséklet folytatódására, a hét végén pedig jelentősebb havazásra számítanak a meteorológusok a Benelux-államokban. A prognózisok mind Belgiumban, mind Hollandiában az arrafelé szokatlan hideg folytatódásával, illetve a hét utolsó napjaiban komolyabb hóeséssel számolnak. Luxemburgban már csütörtökön kiadós havazást várnak. Hollandiában arra számítanak, hogy a városokon belüli és a települések közötti csatornákon is viszonylag vastag jégréteg képződik, így azok óriási korcsolyapályákká alakulnak át.

Angliában bezárták a repülőtereket

Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerda hajnalban Anglia déli részét, beleértve Londont, ahol több repülőteret is be kellett zárni. Mivel három reptér - Gattwick, Heathrow és Luton - is nehézségekkel küzd, a Malév kénytelen volt törölni két londoni járatát. Azok a londoni járatok is kiesnek, amelyek ottragadtak, nem indultak el Budapestre. A Gatwick információs rendszerén annyi volt olvasható szerda hajnalban, hogy a repülőteret akkor nyitják meg, amikor "arra biztonsággal lehetőség nyílik".

A brit meteorológia szerda estig 40 centiméteres havat jósol a Londontól Cardiffig - a walesi fővárosig - húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban. Mindeközben egyre hidegebb is lesz, a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben. Anglia északnyugati és középső vidékein már kedden elkezdődött az intenzív havazás, és ez a hófront terjed dél felé.

Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban is már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Angliában, Walesben és Skóciában több ezer iskolát bezártak, számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy. Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint 1981 óta nem volt a mostanihoz hasonló hosszan tartó, kemény tél Nagy-Britanniában.

Bécsben soha nem látott mennyiségű havat várnak

Rendkívüli mennyiségű, közel fél méternyi friss hó várható a hét végén az osztrák fővárosban - közölte az országos meteorológiai hivatal.
Bécsben és Burgenland egy részén már kedd éjszaka is havazott, a fővárosban reggelig tizenöt centiméternyi esett. Jelentősebb közlekedési fennakadásokról nem érkezett jelentés. Az osztrák utakon gyér a forgalom, szerda, vízkereszt napja ugyanis munkaszüneti nap.
Szerdán további havazás várható, igazán jelentős mennyiségű hóra azonban pénteken lehet számítani, elsősorban az ország keleti és déli részén. A hegyekben akár egy méterrel is nőhet a hótakaró vastagsága, Grazban és Bécsben negyven centiméterrel vastagodhat. "Ez leginkább Bécsben számít rendkívülinek" - mondta Christian Csekits meteorológus az Österreich című lap internetes kiadásának.

-38 fok Svédországban

Erős fagy köszöntött Svédországra vízkeresztkor, három megyében tízezrek maradtak áram nélkül.

Szerdára virradó éjszaka helyenként -38 fokra süllyedt a hőmérséklet. A svédek mindazonáltal optimisták: remélik, hogy nem dől meg a Lappföldön 1966. február 2-án mért mínusz 52,6 Celsius-fokos rekord.

Az éjszakai órákban a jegesedés miatt Halland megyében le kellett zárni az E6-os autópályát. Uppland, Warmland és Gavleborg megyékben lakosok tízezrei maradtak áram nélkül. Dalarna megyében a síelni vágyók turistáknak a helyi lakosok azt tanácsolták, ne hagyják el a vakáció idejére kivett szállodai szobákat és a bérelt házakat.

A királyság északi részében, Falun városában a fagy miatt töröltek két jégkorongmérkőzést.