Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Három új prefektust és hat új alprefektust alkudott ki magának az RMDSZ

2010.01.06. 13:13
Bár egy éve még az összes magyar prefektust kirúgták állásukból a demokrata liberálisok, most az RMDSZ-szel kötött koalíciós alku alapján öt megye élére is magyar szakember kerül. Kilenc megyében pedig magyar az alprefektus.

Új prefektusi és alprefektusi posztokat sikerült kialkudnia a koalíciós partnerével folytatott egyeztetéseken a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének. Basescu elnök demokrata liberáliasi beleegyeztek, hogy a jövőben Hargita és Kovászna mellett Hunyad, Szilágy és a Kárpátokon túli Vaslui megye legfőbb kormányzati hivatalnoka is magyar politikus lehet.

Az RMDSZ döntéshozó testülete, a Szoövetségi Állandó Tanács (SZÁT) már jóvá is hagyta a jelölteket, Hargita prefektusa Ladányi László, Kovásznáé Gyorgy Ervin, Hunyadé Dézsi Attila, Szilágyé Végh Sándor, Vasluié pedig Székely Levente lehet.

Az RMDSZ hat új alprefektusi posztot is szerzett, a SZÁT ajánlásával Horváth Levente Arad, Borsos K. László Beszterce-Naszód, Pásztor Sándor Bihar, Ambrus Károly Brassó, Böndi Gyöngyike Máramaros, Pataki Csaba pedig Szatmár megye egyik alprefektusi tisztségét kaphatja meg.

Kinevezésükkel az RMDSZ által támogatott alprefektusok száma nyolc lesz az országban, ugyanis Temes megyében Marossy Zoltán, Maros megyében pedig Bárzci Győző István eddig is alprefektus volt. Brassó megye alprefektusa is magyar, de Benedek Gábort nem az RMDSZ, hanem koalíciós partnere, a Demokrata-Liberális Párt jelölte.

Az RMDSZ sikere nagy áttörés, egy éve a Demokrata-Liberális Párt - amelynek akkor a magyarok az ellenzéke voltak - kirúgta a magyar prefektusokat és alprefektusokat állásukból.