Húsz év börtön egy burmai újságírónak

2010.01.06. 11:11 Módosítva: 2010.01.06. 11:11
Húsz év börtönre ítéltek egy újságírót Burmában, csak mert interjút készített. Vendéglátóját is elítélték, ő 25 évet kapott. Ezen felül még azért is kaptak 7-7 évet, mert egy külföldről behozott motorral közlekedtek.

Húsz év börtönre ítélte a pakokkui körzeti bíróság a 25 éves Hla Hla Wint, társát és vendéglátóját Myint Naingot pedig 25 évre, jelentette a burmai diktatúrában történtekre specializálódott hírügynökség, a Mizzima. Az újságírónőt és vendéglátóját tavaly szeptember 11-én vették őrizetbe, miután Hla Hla Win helyi buddhista szerzetesekkel interjúzott.

A helyi bíróság október 6-án már mindkettejüket 7 év börtönre ítélte "illegálisan behozott motorkerékpár használata" miatt.

A mostani ítélet az elektronikai törvény megsértése és egy nem részletezett politikai vád alapján született.

A Mizzima beszámolója szerint az, hogy Hla Hla Wint politikai váddal is illették, ellehetetlenítette a védelmét is. A burmai ügyvédek a megtorlástól tartva nem szoktak politikai ügyeket vállalni.

A Riporterek Határok Nélkül és az emigráns Burmai Média Szövetség tiltakozott Hla Hla Win elítélése ellen. "Fel vagyunk háborodva, hogy ennek a fiatal lánynak húsz évre börtönbe kell vonulnia, pedig csak a munkáját végezte" - nyilatkozták.

Hla Hla Win a Norvégiában működő emigráns hírügynökségnek, a Burma Demokratikus Hangjának dolgozott. Az ügynökség az AFP-hez eljuttatott közleményében fejezte ki tiltakozását.

"Az emberek gesztusokat és a jóakarat jeleit remélték a juntától a 2010-es választási évben, de az ítélet és a diktatúra vezetőinek fenyegetőzései minden reményünket eloszlatták azzal kapcsolatban, hogy a választások szabadok és demokratikusak lehetnek" - írták.