Árpád
-2 °C
4 °C

Húsz év börtön egy burmai újságírónak

2010.01.06. 11:11 Módosítva: 2010-01-06 11:11:51
Húsz év börtönre ítéltek egy újságírót Burmában, csak mert interjút készített. Vendéglátóját is elítélték, ő 25 évet kapott. Ezen felül még azért is kaptak 7-7 évet, mert egy külföldről behozott motorral közlekedtek.

Húsz év börtönre ítélte a pakokkui körzeti bíróság a 25 éves Hla Hla Wint, társát és vendéglátóját Myint Naingot pedig 25 évre, jelentette a burmai diktatúrában történtekre specializálódott hírügynökség, a Mizzima. Az újságírónőt és vendéglátóját tavaly szeptember 11-én vették őrizetbe, miután Hla Hla Win helyi buddhista szerzetesekkel interjúzott.

A helyi bíróság október 6-án már mindkettejüket 7 év börtönre ítélte "illegálisan behozott motorkerékpár használata" miatt.

A mostani ítélet az elektronikai törvény megsértése és egy nem részletezett politikai vád alapján született.

A Mizzima beszámolója szerint az, hogy Hla Hla Wint politikai váddal is illették, ellehetetlenítette a védelmét is. A burmai ügyvédek a megtorlástól tartva nem szoktak politikai ügyeket vállalni.

A Riporterek Határok Nélkül és az emigráns Burmai Média Szövetség tiltakozott Hla Hla Win elítélése ellen. "Fel vagyunk háborodva, hogy ennek a fiatal lánynak húsz évre börtönbe kell vonulnia, pedig csak a munkáját végezte" - nyilatkozták.

Hla Hla Win a Norvégiában működő emigráns hírügynökségnek, a Burma Demokratikus Hangjának dolgozott. Az ügynökség az AFP-hez eljuttatott közleményében fejezte ki tiltakozását.

"Az emberek gesztusokat és a jóakarat jeleit remélték a juntától a 2010-es választási évben, de az ítélet és a diktatúra vezetőinek fenyegetőzései minden reményünket eloszlatták azzal kapcsolatban, hogy a választások szabadok és demokratikusak lehetnek" - írták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?