Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kémkedéssel gyanúsítják a Kubában elfogott amerikait

2010.01.06. 22:04
A kubai kormányzat szerint kémkedett egy december 5-én a havannai repülőtéren őrizetbe vett amerikai férfi, aki mobiltelefonokat osztott a szigetországban több amerikai szervezet megbízásából.

A kubai parlament elnöke szerint kémkedett az országban december 5-én őrizetbe vett amerikai férfi. Ricardo Alarcón szerdán kijelentette, hogy jól bánnak az amerikai férfival, aki "a feltehetően az amerikai titkosszolgálatok javára végzett munkája" miatt áll vizsgálat alatt.

A férfit a repülőtéren fogták el, amikor el akart utazni Kubából. Nem emeltek ellene vádat, de az amerikai érdekképviselet munkatársai először csak december 28-án találkozhattak vele.

Az őrizetbe vett férfi a marylandi székhelyű Development Alternatives nevű amerikai szervezet szerződéses alkalmazottjaként mobiltelefonokat, számítógépeket és egyéb kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban, a kubai kormány szerint az ellenzék képviselői között.

A külföldi országoknak gazdasági fejlesztési segítséget nyújtó Development Alternatives az amerikai kormány nemzetközi segélyügynökségének (Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség/USAID) alvállalkozójaként vesz részt a kubai "civil társadalom megerősítését" célzó programban, és az őrizetbe vett férfi a program keretében került Kubába. A Development Alternatives és a USAID ennél többet nem volt hajlandó közölni, minden további kérdéssel a külügyminisztériumhoz irányította a sajtó képviselőit. A férfi nevét sem az amerikai, sem a kubai hatóságok nem közölték.

Az ügy olyan pillanatban pattant ki, amikor ismét feszültté vált Kuba és az Egyesült Államok kapcsolata. Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése után az enyhülés jelei mutatkoztak, azonban a havannai vezetés néhány hete ismét élesen bírálja Washingtont.