Meghalt az ember, aki túlélte Hirosimát és Nagaszakit

2010.01.06. 08:22

93 éves korában elhunyt Jamagucsi Cutomu, az egyetlen ember a világon, aki két atomtámadást is túlélt. Gyomorrák végzett vele.

A hajóépítőcégben tulajdonos Jamagucsi 1945. augusztus 6-án üzleti úton tartozkodott Hirosimában, amikor az amerikai légierő végrehajtotta a világtörténelem első atomtámadását. Bár felsőteste súlyosan megégett, egy éjszaka után elhagyhatta a várost, és hazatérhetett szülőhelyére, Nagaszakiba.

Két nappal később ez a város volt a célpontja a második - és azóta utolsó - atomtámadásnak.

Jamagucsi ezt a támadást is túlélte.

"Egy drága mesélőt vesztettünk" - kommentálta halála hírét Nagaszaki polgármestere. Jamagucsi élete utolsó éveiben előadássorozatokon mesélte el élményeit és tapasztalatait. "Hivatalos rekord, hogy két atomcsapást is túléltem. A fiatalabb generációk még halálom után is megismerhetik rajtam keresztül a támadások borzalmas történetét" - nyilatkozta egykor a Majnicsi című japán napilapnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla