Jenő
-3 °C
6 °C

Meghalt az ember, aki túlélte Hirosimát és Nagaszakit

2010.01.06. 08:22

93 éves korában elhunyt Jamagucsi Cutomu, az egyetlen ember a világon, aki két atomtámadást is túlélt. Gyomorrák végzett vele.

A hajóépítőcégben tulajdonos Jamagucsi 1945. augusztus 6-án üzleti úton tartozkodott Hirosimában, amikor az amerikai légierő végrehajtotta a világtörténelem első atomtámadását. Bár felsőteste súlyosan megégett, egy éjszaka után elhagyhatta a várost, és hazatérhetett szülőhelyére, Nagaszakiba.

Két nappal később ez a város volt a célpontja a második - és azóta utolsó - atomtámadásnak.

Jamagucsi ezt a támadást is túlélte.

"Egy drága mesélőt vesztettünk" - kommentálta halála hírét Nagaszaki polgármestere. Jamagucsi élete utolsó éveiben előadássorozatokon mesélte el élményeit és tapasztalatait. "Hivatalos rekord, hogy két atomcsapást is túléltem. A fiatalabb generációk még halálom után is megismerhetik rajtam keresztül a támadások borzalmas történetét" - nyilatkozta egykor a Majnicsi című japán napilapnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?