Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rivalizálnak az amerikai biztonsági szolgálatok

2010.01.06. 18:44 Módosítva: 2010-01-06 19:06:01
Nincs megfelelő együttműködés az amerikai titkosszolgálatok és biztonsági szervezetek között, állítja a szeptember 11-i terrortámadások vizsgálóbizottságának két korábbi prominense. Szerintük hiányoznak a szerkezeti reformok, ezért következhetett be a karácsonyi merényletkísérlet.

Az amerikai biztonsági szolgálatoknál a 2001-es terrortámadások óta nem hajtottak végre lényegi reformokat, állapította meg az úgynevezett 9/11-es vizsgálóbizottság egykori társelnöke, illetve főtanácsadója a karácsonyi repülőgépes merényletkísérlet egyik legfőbb tanulságaként.

Tom Kean és John Farmer arról írt szerdán a The New York Timesban, hogy nyolc évvel a New York és Washington elleni terrortámadások után a nigériai férfi által elkövetett merényletkísérlet rávilágított a biztonsági rendszer lényegi hibájára.

A hírszerzési, biztonsági szolgálatok közötti együttműködést szerintük továbbra is kicsinyes érdekharcok gátolják. A szervezetek nagyobb hatalmat követelnek maguknak, miközben a felelősséget elhárítják. A 9/11-es bizottság javaslatai és több reformkísérlet ellenére a korábbi rendszerhibák fennmaradtak, mutatnak rá a szerzők. Szerintük nem egyik vagy másik párt a felelős ezért, hiszen a republikánusoknak és a demokratáknak is voltak biztonsági téren sikereik és kudarcaik egyaránt kormányázásuk idején.

A szakértők szerint bizonyos technikai intézkedések természetesen fokozhatják a biztonságot. Ezek közé tartozik a repülőtéri ellenőrzések szigorítása, a testszkennerek alkalmazása, a hírszerző szervezetek közötti szoftveres együttműködés összehangolása, továbbá az a régóta esedékes lépés, amelyet Barack Obama elnök bejelentett. Ennek értelmében bővítik azoknak a személyeknek a listáját, akiknek tilos beutazni az Egyesült Államokba.

Emlékeztetnek rá, hogy a feketelistán szereplő nevek száma az utóbbi években négyezerre duzzadt, mégsem volt rajta az a nigériai férfi, aki december 25-én megpróbált felrobbantani Detroit felett egy amerikai utasszállítót. Az amerikai felderítés tudta, hogy Umar Farouk Abdulmutallab iszlámista radikálissá vált, de az információ valahol elakadt, neve nem került fel a legveszélyesebbek lehetséges támadókat felsoroló listára.

Az alapvető problémák Kean és Farmer szerint a kormányzati biztonsági ügynökségek szerkezetével kapcsolatosak. Mint írták, az elnök és a kongresszus szintjén folytatódhat ugyan a felszínes nyilatkozattételek gyakorlata, valójában azonban az egész amerikai nemzetbiztonsági rendszert kellene megújítani.