Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Börtönbe zárnak Kínában egy tibeti filmrendezőt

2010.01.07. 17:59
Egy tibeti filmrendező a Tibetben bevezetett kínai törvényekről készült interjúkat hozott nyilvánosságra, ezért hat év börtönbüntetést szabtak ki rá. Civil szervezetek szerint a májbeteg férfi nem kap orvosi ellátást, megkínozták, és jogi képviseletét is megtiltották.

Hat év börtönbüntetésre ítéltek Kínában "a haza kettészakítása" miatt egy tibeti filmrendezőt. A Radio Free Asia (RFA) amerikai rádióadó csütörtökön jelentette, hogy az ítéletet december 28-án mondta ki egy bíróság Hsziningben (Xining), Csinghaj (Qinghai) kínai tartomány fővárosában Dondup Vangcsen ellen.

A döntés alapját azok az interjúk képezték, amelyeket a rendező tibetiekkel készített a dalai lámáról, a pekingi olimpiáról, valamint a Tibetben bevezetett kínai törvényekről.

A 35 éves rendezőt a véres tibeti zavargások kirobbanása után, 2008 márciusában tartóztatták le. Azért tért vissza száműzetéséből Tibetbe, hogy ott interjúkat készítsen, melyekben a tibetiek bírálták a szülőföldjükön létező állapotokat. A felvételek egy részét sikerült külföldre juttatnia, ezekből készült A félelmet magunk mögött hagyni című dokumentáció.

Svájcban élő családtagjai aggodalommal nyilatkoztak Dondup Vangcsen egészségi állapotáról. Elmondásuk szerint a férfi májbeteg, és az orvosi ellátást megtagadják tőle. A Németországban működő Nemzetközi Kampány Tibetért szervezet közlése szerint ügyvédjének nem engedélyezték, hogy a perben védje őt, az ügyvéd szerint pedig a férfit meg is kínozták.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet, amely a véleményszabadságért száll síkra, élesen bírálta és Kína szégyenének nevezte az ítéletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!