Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kártérítést kap két, akaratán kívül sterilizált cseh nő

2010.01.07. 13:47
Összesen 3,5 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg a cseh legfelsőbb bíróság két, akaratán kívül sterilizált asszonynak. Csehországban bevett gyakorlat vol a - főként roma - nők sterilizálása.

Pénzbeli kártérítést kap két cseh asszony, akit múltban beleegyezése nélkül sterilizáltak az orvosok. A legfelsőbb bíróság döntése alapján egy észak-csehországi asszony 200 ezer koronát (kétmillió forintot) kap. Ez négyszer nagyobb összeg, mint amennyit az alsóbb szintű, regionális bíróság ítélt meg neki. A másik, morvaországi asszony pedig 150 ezer koronát (1,5 millió forintot) kap. Az ő esetében a legfelsőbb bíróság megduplázta a korábban megítélt összeget.

Az asszonyokat képviselő cseh Emberi Jogi Liga szerint az orvosok eljárása megengedhetetlen. "Nem kérdezték meg őket, nem ajánlottak semmiféle más megoldást, s helyettük hozták meg a döntést" - nyilatkozta a Liga képviselője, David Záhumensky.

Csehországban állítólag több tucatnyi asszonyt, többnyire romát sterilizáltak belegyezésük nélkül az orvosok. A téma évek óta viták tárgya, s több per is lezajlott eltérő eredménnyel. Hivatalos, pontos kimutatások azonban nem léteznek.

Jan Fischer kormánya tavaly novemberben hivatalosan elnézést kért a többnyire roma asszonyok akaratukon kívüli sterilizációjáért. Az európai roma jogvédő szervezetek szerint Csehországon kívül Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában is sor került a roma asszonyok akaratukon kívüli sterilizálására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!