Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország nem kezelheti rövidnadrágos gyerekként Szlovákiát

2010.01.07. 11:24
A magyar-szlovák konfliktus olyan lappangó probléma, amely állandóan jelen van, jelentette ki Miroslav Lajcák. A szlovák külügyminisztert meglepte, hogy a magyar politika milyen hevesen reagált a szlovák államnyelvtörvényre. Szerinte a kormányoknak tárgyalniuk kéne. Arról nem beszélt, hogy a legutóbbi tárgyaláson született megállapodást miért rúgták fel.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát. Lajcák a szlovák hírügynökségnek nyilatkozott a két ország konfliktusáról.

Szerinte a magyar-szlovák kapcsolat "lappangó probléma", amely "állandóan jelen van". A konfliktus amúgy szerinte régebbi, mint - az idén 15 éves - szlovák állam.

Lajcák szerint "nem meglepő", hogy a két ország viszonya "időnként kiélesedik". Ennek ellenére az meglepte, hogy milyen "dühvel lép fel időnként a magyar" politika. Leginkább a magyar kisebbség jogait sértő szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos magyar reagálások lepték meg.

A szlovák külügyminiszter szerint a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kéne ülnie. Arról nem beszélt, hogy Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök szeptemberben Szécsényben már találkozott, és ezen egyezséget is kötöttek, egyebek mellett a szlovák államnyelvtörvényhez kiadandó végrehajtási utasításról folytatandó egyeztetésekről. Szlovákia végül egyeztetés nélkül fogadott el a megállapodásban foglaltakkal és az EBESZ ajánlásaival is ellentétes végrehajtási utasítást decemberben.

"Az volt az érzésem, hogy Magyarországon mindenki abban versenyez, hogyan keresheti a problémát csak a mi oldalunkon" - jellemezte a magyar-szlovák vitát. "Magyarország semmi esetre sem viselkedhet úgy velünk szemben, mintha rövidnadrágos gyerekek lennénk."