Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden ötödik guantánamói fogoly ismét a terrorizmust választja

2010.01.07. 00:47
A guantánamói börtöntábor szabadon engedett foglyai közül minden ötödik ismét terrorizmusra adja a fejét - közölték szerdán washingtoni illetékesek egy védelmi minisztériumi jelentésre hivatkozva.

A visszatérők számáról szóló első jelentés 2008. decemberében látott napvilágot, abban a Pentagon 11 százalékra tette azon elengedett foglyok számát, akik szabadulásuk után visszatértek a terrorizmus világába. Az öt hónappal később, tavaly áprilisban közétett jelentés már 14 százalékra becsülte az arányukat.

Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője szerdán közölte, hogy elkészül a legújabb jelentés, de egyelőre titkosított. A szóvivő csak annyit mondott róla, hogy "nem fordult meg az irányzat". Névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesek azonban elárulták, hogy a jelentés szerint a szabadon engedett guantánamói foglyok 20 százaléka ismét terrorizmusra adja a fejét.

Eddig több mint 560 terrorizmussal gyanúsított foglyot engedtek távozni a guantánamói fogolytáborból, többségük még a Bush-kormányzat idején szabadult. Jelenleg még 198 embert tartanak fogva a Kuba szigetén található táborban, a foglyok többsége jemeni.

Barack Obama amerikai elnök a fogolytábor felszámolását ígérte, de kedden bejelentette, hogy kormánya azonnali hatállyal felfüggesztette a foglyok átszállítását Jemenbe. Kiderült ugyanis, hogy az arab országban képezte ki az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azt a nigériai férfit, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó amerikai repülőgépet. Napokkal a meghiúsult merénylet előtt hat jemenit engedtek haza a kubai fogolytáborból.