Árpád
-2 °C
4 °C

Obama több légi marsallt akar

2010.01.07. 18:12 Módosítva: 2010-01-08 01:10:55
Barack Obama bejelentette, hogy hatékonyabb együttműködést és az információk gyorsabb feldolgozását várja a hírszerző szervezetektől. Az amerikai elnök ígéretet tett a biztonsági hézagok felszámolására, miközben az egyik amerikai tévé szerint több légi marsallt is akar a repülők védelméért.

Barack Obama amerikai elnök személyes felelősséget vállalt csütörtökön azért a biztonsági kudarcért, amiért egy nigériai merénylő karácsonykor felszállhatott egy amerikai utasszállító repülőgépre. "A felelősség végső soron az enyém" - szögezte le, és azonnali lépéseket ígért a biztonsági hézagok megszüntetésére, a hírszerzési értesülések hatékonyabb kezelésére.

A karácsonyi biztonsági kudarcnak nem lesznek személyi következményei, vagyis nem fog senki leváltani, a felelősök keresése helyett a hibák korrigálásával foglalkozik, mondta.

Elődje, George Bush politikáját közvetve elutasítva ugyanakkor kijelentette, hogy soha nem fog ostromhangulatot teremteni, és az nem fogja feláldozni a nyitott társadalmat a terrorista fenyegetés elhárítására hivatkozva.

Utasítani fogja a hírszerző szervezeteket, hogy jelöljenek ki világos felelősségi vonalakat, amelyekkel a fenyegetésekről szóló információkat azonnal kinyomozhatják, mondta. Emellett sürgetni fogja, hogy a hírszerzési jelentéseket az eddiginél gyorsabban és szélesebb körben osszák szét. Mint fogalmazott, javítani kell a hírszerzési értesülések elemzésének és feldolgozásának folyamatát.

Több légi marsall a tengerentúli járatokon

Az amerikai elnök február 1-jéig megnöveli a repülőgépeken a biztonsági tisztek, az úgynevezett légi marsallok számát, számolt be nem sokkal Obama beszéde előtt az ABC News.

Barack Obama azért döntött a civil ruhás szövetségi biztonsági tisztek számának növeléséről, mert félő, hogy öngyilkos terroristák újabb repülőgépes merényleteket kísérelnek meg végrehajtani - kommentálta a döntést a hírcsatorna, amely szerint újabb konkrét fenyegetésről nem tudnak a hatóságok.

A bővítés mértékéről egyelőre nincsenek adatok, de az előzetes tervek szerint a légi marsallok jelenlegi több mint 3200 fős állományát szinte teljes egészében tengerentúli amerikai járatokra irányítják. A veszélyesnek minősíthető belföldi járatokon más szövetségi biztonsági ügynökségek emberei teljesítenek majd szolgálatot.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek idején még csak 32 légi marsall szolgált a biztonsági szolgálatoknál. Azóta nemcsak a hivatalos marsallok számát növelték meg - százszorosára - , de más nemzetbiztonsági szerveknél, például a határ- és vámőrségnél vagy titkosszolgálatnál is kiképeztek ilyen feladatokra egy tartalékállományt. Ezt fogják most igénybe venni a belföldi járatokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?