Judit
2 °C
7 °C

Kopt karácsonyozókra lőttek Egyiptomban

2010.01.08. 18:00
Őrizetbe vett az egyiptomi rendőrség pénteken három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előző nap hajnalban tüzet nyitottak az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre és hét embert megöltek.

A Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő, Kena tartománybeli Nag-Hammádiban koptellenes támadást követtek el csütörtök hajnalban. A támadók egy gépkocsiból tüzet nyitottak a kopt templomból távozó hívőkre. Az egyik halálos áldozat egy muszlim rendőr volt.

A kairói belügyminisztérium szerint a biztonsági szolgálatok egy cukornádültetvényen akadtak rá pénteken három gyanúsítottra.

Abdel-Magid Mahmúd egyiptomi főügyész a helyszínre érkezett, hogy személyesen irányítsa a nyomozást az ügyben, biztonsági vezetők pedig különféle intézkedéseket rendeltek el, megakadályozandó újabb erőszakos cselekmények kirobbanását, főleg a pénteki muzulmán ima után.

Az egyiptomi belügyminisztérium még csütörtökön közölte, hogy a támadók tettükkel feltehetően meg akarták torolni, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nag-Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat támadtak.

Megtorlást feltételezett csütörtöki nyilatkozatában Kirollosz püspök is, aki szerint a közelmúltban őt és a kopt hívőket is fenyegetések érték.

Nag-Hammádiban csütörtökön kétezer kopt tüntető csapott össze a rendőrökkel a városi kórháznál, illetve a templomnál, ahol a támadás történt. A tiltakozók kövekkel dobálták a biztonsági erőket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak.

Kena az ország egyik legszegényebb, és leginkább konzervatív tartománya. A többségben muzulmánok lakta Egyiptom lakosságának mintegy 10 százalékát keresztények, jobbára koptok teszik ki. Az iszlám konzervativizmus térnyerésével az egyiptomi keresztények is egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a muzulmán többségi lakosság hátrányosan megkülönbözteti őket.

A francia külügyminisztérium követelte, hogy az elkövetőket az egyiptomi igazságszolgáltatás vonja felelősségre, a hatóságok pedig szavatolják a kopt vallási kisebbség biztonságát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?