Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kopt karácsonyozókra lőttek Egyiptomban

2010.01.08. 18:00
Őrizetbe vett az egyiptomi rendőrség pénteken három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előző nap hajnalban tüzet nyitottak az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre és hét embert megöltek.

A Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő, Kena tartománybeli Nag-Hammádiban koptellenes támadást követtek el csütörtök hajnalban. A támadók egy gépkocsiból tüzet nyitottak a kopt templomból távozó hívőkre. Az egyik halálos áldozat egy muszlim rendőr volt.

A kairói belügyminisztérium szerint a biztonsági szolgálatok egy cukornádültetvényen akadtak rá pénteken három gyanúsítottra.

Abdel-Magid Mahmúd egyiptomi főügyész a helyszínre érkezett, hogy személyesen irányítsa a nyomozást az ügyben, biztonsági vezetők pedig különféle intézkedéseket rendeltek el, megakadályozandó újabb erőszakos cselekmények kirobbanását, főleg a pénteki muzulmán ima után.

Az egyiptomi belügyminisztérium még csütörtökön közölte, hogy a támadók tettükkel feltehetően meg akarták torolni, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nag-Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat támadtak.

Megtorlást feltételezett csütörtöki nyilatkozatában Kirollosz püspök is, aki szerint a közelmúltban őt és a kopt hívőket is fenyegetések érték.

Nag-Hammádiban csütörtökön kétezer kopt tüntető csapott össze a rendőrökkel a városi kórháznál, illetve a templomnál, ahol a támadás történt. A tiltakozók kövekkel dobálták a biztonsági erőket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak.

Kena az ország egyik legszegényebb, és leginkább konzervatív tartománya. A többségben muzulmánok lakta Egyiptom lakosságának mintegy 10 százalékát keresztények, jobbára koptok teszik ki. Az iszlám konzervativizmus térnyerésével az egyiptomi keresztények is egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a muzulmán többségi lakosság hátrányosan megkülönbözteti őket.

A francia külügyminisztérium követelte, hogy az elkövetőket az egyiptomi igazságszolgáltatás vonja felelősségre, a hatóságok pedig szavatolják a kopt vallási kisebbség biztonságát.