Aliz
6 °C
14 °C

Újra megjelentették a Mohamed-karikatúrákat egy norvég lapban

2010.01.08. 10:50
Előzmény (1)

Újra megjelentette az eredetileg a Jyllands-Posten dán napilapban 2005 szeptemberében megjelent Mohamed-karikatúrákat az Aftenposten című norvég napilap. A karikatúrák első megjelenése után a világ muzulmán országaiban zavargások robbantak ki, több nyugat-európai ország nagykövetsége ellen is támadásokat hajtottak végre.

Az egyik karikaturistára 2010. január 1-én saját házában támadt rá egy, az al-Kaidával is kapcsolatot tartó szomáliai férfi. A támadót végül a kiérkező rendőrök agyonlőtték.

Az Aftenposten főszerkesztője azt írta a cikkben, hogy a rajzok szerzőjét ért agresszív támadás tükrében "természetesnek és indokoltnak" tartják az alkotások újraközlését, amelyek az ügy hátterében állnak. Az Aftenposten 2005 őszén, a rajzok keltette botrány kezdetén egyszer már leközölte a 12 karikatúrát. A legismertebb rajz az iszlám prófétáját egy bombával a turbánjában ábrázolja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?