Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádemelés a dél-egyiptomi gyilkosságok után

2010.01.09. 19:28
Vádat emeltek szombaton Egyiptomban az ellen a három ember ellen, akiket hat kopt lelövése után tartóztattak le a héten az ország déli részében. Kairóban eközben több száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a vallási közösségek közötti erőszak, illetve a hatóságok fellépése ellen.

Felfegyverzett, autón közlekedő férfiak szerda este, a kopt ortodox keresztények karácsonyán templomból távozó kopt híveket, illetve járókelőket lőttek le egy felső- (dél-) egyiptomi településen, Kena kormányzóságban. A merényletben hatan meghaltak.

Az észak-kenai ügyészség szombaton vádat emelt az előző nap elfogott három férfi ellen, mégpedig előre megfontolt emberölésért, mások veszélyeztetéséért, köz- és magántulajdon megrongálásért, s 15 napra elrendelte az előállítottak fogva tartását, a vizsgálat lefolytatása érdekében.

A gyilkosság színhelyén, az ország egyik legszegényebb városának számító Nagaa Hammádiban a koptok tudni vélik, kik a tettesek, de úgy látják, hogy védelmezik őket, ellentétben a keresztény kisebbséggel. A két közösség közötti viszály állítólagos - nemigen kideríthető - több hónapos múltra visszanyúló kiindulópontja az, hogy egy kopt fiatalember megerőszakolt egy muszlim lányt. A lövöldözés óta kölcsönösek és rendszeresek a bolt- és lakásgyújtogatások.

Kairó központjában szombaton mintegy hatszázan - művészek, oktatók, nem kormányzati szervek képviselői, diákok - gyűltek össze a főügyészség előtt, hogy az erőszakcselekmények ellen tiltakozzanak. Többen transzparenst emeltek a magasba, amely a "hatóságok megdöbbentő hallgatását" ostorozta. Juszri Naszrallah filmrendező szerint "ami történt, nem egyszerű bűncselekmény, hanem nemzeti árulás, ami nemcsak a muzulmánok és keresztények kapcsolatát fenyegeti, de egész Egyiptomot". "A többség felelős a kisebbség biztonságáért" - mondta Emád Atíja, a Vallásközösségek Közötti Erőszak Elleni Harc Országos Bizottságának embere.

Koptok, muszlimok, a Kefája ellenzéki csoport tagjai panaszt tettek az ügyészségen a biztonsági szolgálat ellen, mert képtelennek bizonyult az egyházi épületek megvédelmezésére.

A koptok, azaz egyiptomi keresztények a mintegy 80 milliós ország lakosságának nagyjából tíz százalékát teszik ki. Immár húsz éve folyamatosan hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak.