Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zavargások Dél-Olaszországban, 67 sebesült

2010.01.09. 16:52
Összecsapások robbantak ki csütörtök este a 15 ezer lakosú Rosarnóban, miután több száz, többségében illegálisan foglalkoztatott bevándorló tüntetett a városban, amiért helyi fiatalok előzőleg rálőttek több társukra. A zavargások a hétvégén is folytatódtak.

Újabb bevándorló sebesült meg könnyebben szombaton egy sörétes vadászpuskából leadott lövéstől a dél-olaszországi Rosarno közelében, közölte a rendőrség, amely immár 67-re tette a Calabria tartományban kirobbant zavargások és a nyomukban kezdődött, külföldiek elleni hajsza sebesültjeinek számát.

A sebesültekből 31 külföldi - közülük ketten vasrudakkal rájuk mért ütésektől szenvedtek súlyos sérüléseket -, további 19-en rendőrök, 17-en pedig környékbeli olaszok.

Az összecsapások a 15 ezer lakosú Rosarnóban robbantak ki csütörtök este, miután több száz, többségében illegálisan foglalkoztatott bevándorló mezőgazdasági munkás tüntetett a városban, amiért helyi fiatalok előzőleg - ugyancsak vadászfegyverrel - rálőttek több társukra. A feldühödött tüntetők - többnyire Afrikából érkezett bevándorlók - autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel.

Az iskolák és az üzletek másnap zárva tartottak a városban, de péntek este kiújultak az erőszakos cselekmények, és a bevándorlók elleni valóságos hajtóvadászattá alakultak át. Közben több száz társuk ismét randalírozott az őket ért, szerintük rasszista támadások miatt, s a helyi lakosokkal és rendfenntartókkal vívott összetűzésekben estig lagalább 37 ember sebesült meg.

A rendfenntartók pénteken több embert őrizetbe vettek. A lefogott olaszok között volt olyan, aki előzőleg földgyaluval próbálta elütni a városközpont felé tartó bevándorlók egyikét, egy másik olasz pedig személygépkocsijával kísérelte meg ugyanezt.

A fenyegető helyzet miatt péntek éjjel mintegy 320 bevándorló távozott Rosarnóból szervezett buszokkal, további mintegy száz külföldi pedig vonattal vagy személygépkocsival hagyta el a várost - közölte szombaton az olasz rendőrség. Rendőri források szerint még vagy háromszázan készülnek arra, hogy a nap folyamán menekültbefogadó központokban húzzák meg magukat, további százak pedig egyelőre a maradás mellett döntöttek.

A város környékén mintegy ezerötszáz bevándorló él nyomorúságos körülmények között, és emberjogi szervezetek szerint bűnbandák kizsákmányolják őket. Agazio Loiero tartományi kormányzó azt mondta: a zavargás teljesen elítélendő, de provokáció eredménye volt.

Olasz ellenzéki politikusok a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette konzervatív koalíciót tették felelőssé a konfliktusért, azt állítva, hogy bár lépéseket tettek az illegális bevándorlás visszaszorítására, képtelenek érvényt szerezni annak, hogy csak a munkával és állandó lakhellyel rendelkezők kapjanak tartózkodási engedélyt az országban.