Ágnes
-5 °C
2 °C

Josipovic tűnik befutónak Horvátországban

2010.01.10. 19:26 Módosítva: 2010-01-10 19:57:40
Nagy valószínűséggel a szociáldemokrata Ivo Josipovic lesz Horvátország következő elnöke. Az exit poll szerint magabiztosan nyert.

Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt fölényesen vezet a horvátországi elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában - derült ki a szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló, az urnazárást követően közzétett felmérésből.

A Nova televízió által közzétett exit poll adatok szerint a kormány reformjainak és korrupció ellenes kampányának támogatását ígérő Josipovic a szavazatok 64,6 százalékát szerezte meg, vagyis jóval több voksot kapott ellenfelénél, a függetlenként induló Milan Bandic zágrábi polgármesternél. Bandic a szavazatok 35,4 százalékát gyűjtötte össze.

Az előzetes adatok arról tanúskodnak, hogy papírforma szerint alakulnak az eredmények, bár közvélemény-kutatások csekélyebb, 52-55 százalékos előnyt jósoltak Josipovicnak.

A hivatalos eredmények közzététele éjfél körül várhatók.

Azóta, hogy Horvátország 1991-ben függetlenné vált, ez az ötödik elnökválasztás. Stjepan Mesic jelenlegi államfő második ötéves mandátuma februárban jár le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!