Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Josipovic tűnik befutónak Horvátországban

2010.01.10. 19:26 Módosítva: 2010-01-10 19:57:40
Nagy valószínűséggel a szociáldemokrata Ivo Josipovic lesz Horvátország következő elnöke. Az exit poll szerint magabiztosan nyert.

Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt fölényesen vezet a horvátországi elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában - derült ki a szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló, az urnazárást követően közzétett felmérésből.

A Nova televízió által közzétett exit poll adatok szerint a kormány reformjainak és korrupció ellenes kampányának támogatását ígérő Josipovic a szavazatok 64,6 százalékát szerezte meg, vagyis jóval több voksot kapott ellenfelénél, a függetlenként induló Milan Bandic zágrábi polgármesternél. Bandic a szavazatok 35,4 százalékát gyűjtötte össze.

Az előzetes adatok arról tanúskodnak, hogy papírforma szerint alakulnak az eredmények, bár közvélemény-kutatások csekélyebb, 52-55 százalékos előnyt jósoltak Josipovicnak.

A hivatalos eredmények közzététele éjfél körül várhatók.

Azóta, hogy Horvátország 1991-ben függetlenné vált, ez az ötödik elnökválasztás. Stjepan Mesic jelenlegi államfő második ötéves mandátuma februárban jár le.