Friderika
13 °C
29 °C

Obama néger dialektusát emlegette, bocsánatot kért

2010.01.10. 18:05
Arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen Barack Obama amerikai elnöktől Harry Reid, a szenátus nagy hatalmú demokrata párti frakcióvezetője, amiért a 2008-as választási kampány idején vitatható megjegyzést tett rá.

A nevadai szenátor annak idején azt mondta az elnökjelöltről egy magánbeszélgetésen: Obama olyan világos bőrű afroamerikai, akinek "nincs néger dialektusa, hacsak nem akarja".

Állítólag akkor beszélt erről, amikor kifejtette, szerinte Obama származása inkább előnyére, semmint hátrányára válik majd a választási versenyben. Mindez szombaton derült ki egy jövő héten megjelenő könyvből, amelyet két újságíró, Mark Halperin, a Time és John Heilemann, a New York magazin munkatársa írt, és amelyből a The Atlantic magazin közölt részleteket.

Reid - akinek a mandátuma jövőre jár le és kemény küzdelemre számíthat újraválasztását illetően - demokrata párti kollégáinak, emberi jogi szervezetek vezetőinek telefonált és nyilatkozatban kért bocsánatot az elnöktől, hogy tompítsa a lehetséges negatív következményeket. Közölte: mélyen megbánta a "helytelen szóhasználatot", és bocsánatot kér minden amerikaitól, különösen az afroamerikaiaktól.

Obama lezárta az ügyet

Obama a hét végén közleményben tudatta: elfogadta a bocsánatkérést. Mint indokolta, évek óta ismeri a szenátort, tudja, milyen elkötelezett harcot folytat a társadalmi igazságosság érdekében, és mi rejtőzik a szívében. Az elnök közölte, részéről ezzel az ügy le van zárva.

Nem így gondolja viszont az ellenzék. Michael Steele, a Republikánus Párt országos bizottságának - egyébként fekete bőrű - elnöke kijelentette: Reidnek a négerezés miatt távoznia kell a frakcióvezetői posztról. Megjegyezte, ha egy republikánus politikus tett volna ilyen megjegyzést, a demokraták a fejét követelnék.

Halperin és Heilemann azt állítják, hogy több mint 200 bennfentessel készítettek interjút - sokan név nélkül nyilatkoztak -, mielőtt megírták a választási kampány kulisszatitkait feltáró könyvüket. Tim Kaine demokrata párti elnök szerint Reid szavai nem ingathatják meg a szenátor vezetői pozícióját.

Clinton is tett érdekes megjegyzést

A könyv szerzői egyebek között arról is írtak: Bill Clinton volt demokrata párti elnök egy Obamára tett megjegyzésével mélyen felháborította a felesége, Hillary Clinton jelölése ellen forduló befolyásos Edward Kennedy néhai szenátort. Clinton egy ízben állítólag azt mondta, hogy Obama néhány éve még talán kávét szolgált volna fel nekik (a Clinton házaspárnak).