Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Obama néger dialektusát emlegette, bocsánatot kért

2010.01.10. 18:05
Arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen Barack Obama amerikai elnöktől Harry Reid, a szenátus nagy hatalmú demokrata párti frakcióvezetője, amiért a 2008-as választási kampány idején vitatható megjegyzést tett rá.

A nevadai szenátor annak idején azt mondta az elnökjelöltről egy magánbeszélgetésen: Obama olyan világos bőrű afroamerikai, akinek "nincs néger dialektusa, hacsak nem akarja".

Állítólag akkor beszélt erről, amikor kifejtette, szerinte Obama származása inkább előnyére, semmint hátrányára válik majd a választási versenyben. Mindez szombaton derült ki egy jövő héten megjelenő könyvből, amelyet két újságíró, Mark Halperin, a Time és John Heilemann, a New York magazin munkatársa írt, és amelyből a The Atlantic magazin közölt részleteket.

Reid - akinek a mandátuma jövőre jár le és kemény küzdelemre számíthat újraválasztását illetően - demokrata párti kollégáinak, emberi jogi szervezetek vezetőinek telefonált és nyilatkozatban kért bocsánatot az elnöktől, hogy tompítsa a lehetséges negatív következményeket. Közölte: mélyen megbánta a "helytelen szóhasználatot", és bocsánatot kér minden amerikaitól, különösen az afroamerikaiaktól.

Obama lezárta az ügyet

Obama a hét végén közleményben tudatta: elfogadta a bocsánatkérést. Mint indokolta, évek óta ismeri a szenátort, tudja, milyen elkötelezett harcot folytat a társadalmi igazságosság érdekében, és mi rejtőzik a szívében. Az elnök közölte, részéről ezzel az ügy le van zárva.

Nem így gondolja viszont az ellenzék. Michael Steele, a Republikánus Párt országos bizottságának - egyébként fekete bőrű - elnöke kijelentette: Reidnek a négerezés miatt távoznia kell a frakcióvezetői posztról. Megjegyezte, ha egy republikánus politikus tett volna ilyen megjegyzést, a demokraták a fejét követelnék.

Halperin és Heilemann azt állítják, hogy több mint 200 bennfentessel készítettek interjút - sokan név nélkül nyilatkoztak -, mielőtt megírták a választási kampány kulisszatitkait feltáró könyvüket. Tim Kaine demokrata párti elnök szerint Reid szavai nem ingathatják meg a szenátor vezetői pozícióját.

Clinton is tett érdekes megjegyzést

A könyv szerzői egyebek között arról is írtak: Bill Clinton volt demokrata párti elnök egy Obamára tett megjegyzésével mélyen felháborította a felesége, Hillary Clinton jelölése ellen forduló befolyásos Edward Kennedy néhai szenátort. Clinton egy ízben állítólag azt mondta, hogy Obama néhány éve még talán kávét szolgált volna fel nekik (a Clinton házaspárnak).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?