Viola
-5 °C
-2 °C

Elsöprő fölénnyel Josipovic az új horvát elnök

2010.01.11. 00:42

Az előrejelzettnél is nagyobb fölénnyel, a szavazatok 60,29 százalékával Ivo Josipovic szociáldemokrata politikus nyerte a horvátországi elnökválasztást. Ellenfele, a régebben szintén szociáldemokrata zágrábi polgármester, Milan Bandic 39,71 százalékot szerzett.

A közvélemény-kutatók Josipovic 52-55 százalékos győzelmét jósolták.

Azt, hogy az ország új elnökét az ellenzék adhatja, már az első fordulóban eldőlt, hiszen a kormányzó HDZ jelöltje lemaradt az első két helyről. A jobboldali választók így kénytelenek voltak a szintén baloldali Bandicra szavazni, aki igyekezett a kedvükben járni, még a katolikus egyház támogatását is megszerezte.

Ez is kevés volt azonban a győzelemhez, sokan inkább otthon maradtak. A részvételi arány a hivatalos adatok szerint 50,28 százalék volt.

Josipovic februárban válthatja Stjepan Mesicet, akinek akkor jár le második ötéves elnöki mandátuma. Josipovic az ország harmadik, egyben első baloldali elnöke. Mesic a középjobb Horvát Néppárt jelöltjeként nyert kétszer választást, az ország első elnöke, Franjo Tudjman pedig a HDZ jobbszéléhez tartozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!