Olivér
5 °C
8 °C

Nem lemond, félreáll az észak-ír kormányfő

2010.01.11. 18:05
"Félreáll" az államügyek intézésétől Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek helyzetét a felesége körül kirobbant, igen kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki.

Robinson - aki a brit koronához lojális Demokratikus Unionista Párt (DUP) színeiben vezeti az írpárti katolikusokkal alkotott belfasti koalíciós kormányt - egyelőre nem jelentette be lemondását, csak azt közölte hétfőn, hogy hat hétre felfüggeszti kormányfői tevékenységét. Helyét az "átmeneti időre" Arlene Foster vállalkozásügyi miniszter veszi át.

A BBC egy múlt heti tényfeltáró riportműsorában az hangzott el, hogy az első miniszter felesége, Iris Robinson - aki tagja az északír és a brit parlamentnek is - 50 ezer font (15 millió forint) kölcsönt vett fel ingatlanvállalkozó ismerőseitől 19 éves szeretője vendéglátóipari vállalkozásának segítésére.

A BBC szerint erről Peter Robinson is tudott, ám a tranzakcióról a parlamenti szabályokat megsértve nem tettek bejelentést sem Belfastban, sem Londonban.

Robinson rövid hétfő délutáni nyilatkozatában "alaptalannak és rosszindulatúnak" nevezte a BBC-műsorban elhangzottakat, és közölte: maga kért vizsgálatot az ügyben a belfasti tartományi parlamentben és a londoni alsóházban egyaránt.

Elmondta még: felesége a történtek hatására "akkut pszichiátriai kezelésre" szorul.

Azt már a múlt héten bejelentették, hogy Iris Robinson "egészségi okokból" észak-írországi és brit parlamenti képviselői posztjáról is távozik.

Az ügy az egyébként is ingatag északír belpolitika legsúlyosabb botránya a protestáns-katolikus hatalommegosztáson alapuló ulsteri önkormányzatiság helyreállása óta.

A közös protestáns-katolikus kormányzást az 1998-as nagypénteki békeegyezség alapozta meg, de még onnantól is csaknem egy évtizedig tartott, mire a korábban egymást engesztelhetetlenül gyűlölő két politikai mozgalom meg tudott állapodni.

A rendezést egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a legnagyobb katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági hadsereg (IRA) 2006 végén bejelentette: teljesen felhagy a fegyveres tevékenységgel, és politikai eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért.

Az IRA három évtizednyi terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is háromezer halottja volt, köztük hétszáz brit katona.

Robinson elődje, a gyújtó hangú retorikájáról hírhedt Ian Paisley tiszteletes és Gerry Adams, az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin elnöke 2007 márciusában, történelmi jelentőségű négyszemközti tárgyaláson egyezett meg a felekezetközi egységkormány kialakításáról. A korábban teljesen elképzelhetetlen protestáns-katolikus koalíciós kormány 2007 májusában alakult meg.

Az idős Paisley tavaly nyáron adta át a helyét Peter Robinsonnak a tartományi kormány élén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?