Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Nem lemond, félreáll az észak-ír kormányfő

2010.01.11. 18:05
"Félreáll" az államügyek intézésétől Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek helyzetét a felesége körül kirobbant, igen kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki.

Robinson - aki a brit koronához lojális Demokratikus Unionista Párt (DUP) színeiben vezeti az írpárti katolikusokkal alkotott belfasti koalíciós kormányt - egyelőre nem jelentette be lemondását, csak azt közölte hétfőn, hogy hat hétre felfüggeszti kormányfői tevékenységét. Helyét az "átmeneti időre" Arlene Foster vállalkozásügyi miniszter veszi át.

A BBC egy múlt heti tényfeltáró riportműsorában az hangzott el, hogy az első miniszter felesége, Iris Robinson - aki tagja az északír és a brit parlamentnek is - 50 ezer font (15 millió forint) kölcsönt vett fel ingatlanvállalkozó ismerőseitől 19 éves szeretője vendéglátóipari vállalkozásának segítésére.

A BBC szerint erről Peter Robinson is tudott, ám a tranzakcióról a parlamenti szabályokat megsértve nem tettek bejelentést sem Belfastban, sem Londonban.

Robinson rövid hétfő délutáni nyilatkozatában "alaptalannak és rosszindulatúnak" nevezte a BBC-műsorban elhangzottakat, és közölte: maga kért vizsgálatot az ügyben a belfasti tartományi parlamentben és a londoni alsóházban egyaránt.

Elmondta még: felesége a történtek hatására "akkut pszichiátriai kezelésre" szorul.

Azt már a múlt héten bejelentették, hogy Iris Robinson "egészségi okokból" észak-írországi és brit parlamenti képviselői posztjáról is távozik.

Az ügy az egyébként is ingatag északír belpolitika legsúlyosabb botránya a protestáns-katolikus hatalommegosztáson alapuló ulsteri önkormányzatiság helyreállása óta.

A közös protestáns-katolikus kormányzást az 1998-as nagypénteki békeegyezség alapozta meg, de még onnantól is csaknem egy évtizedig tartott, mire a korábban egymást engesztelhetetlenül gyűlölő két politikai mozgalom meg tudott állapodni.

A rendezést egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a legnagyobb katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági hadsereg (IRA) 2006 végén bejelentette: teljesen felhagy a fegyveres tevékenységgel, és politikai eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért.

Az IRA három évtizednyi terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is háromezer halottja volt, köztük hétszáz brit katona.

Robinson elődje, a gyújtó hangú retorikájáról hírhedt Ian Paisley tiszteletes és Gerry Adams, az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin elnöke 2007 márciusában, történelmi jelentőségű négyszemközti tárgyaláson egyezett meg a felekezetközi egységkormány kialakításáról. A korábban teljesen elképzelhetetlen protestáns-katolikus koalíciós kormány 2007 májusában alakult meg.

Az idős Paisley tavaly nyáron adta át a helyét Peter Robinsonnak a tartományi kormány élén.