Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ottawa vízumkényszert fontolgat Magyarországgal szemben

2010.01.11. 20:45
Kanada 2008 tavaszán eltörölte a Magyarországgal szembeni vízumkényszert, most újra fontolgatják a bevezetést, miután tízszeresére nőtt a benyújtott menekültkérelmek száma. Elsősorban romák folyamodnak a kanadai hatóságokhoz, de sok a visszaélés is. Ottawa összetűzésbe kerülhet az EU-val, ha bekeményít, ez történt tavaly Csehországgal is.

A kanadai sajtó szerint Ottawa komolyan fontolgatja a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben, hogy gátat szabjon az elsősorban romák által benyújtott, egyre növekvő számú menekült kérelmek áradatának.

A Canadian HR Reporter című újság - amely a Canadian Press hírügynökségre hivatkozva hétfőn írt cikket a témáról – hozzátette, a vízumkényszer az EU ellenlépését válthatja ki, az EU ugyanis már a csehekkel szemben tavaly nyáron bevezetett kanadai vízumkötelezettség ellen is felszólalt.

Helyes Imre ottawai konzul elmondta, nem tud arról, hogy a kanadai kormány hivatalosan jelezte volna, vízumkényszer bevezetését fontolgatja Magyarország ellen.

A HR Reporter emlékeztetett rá, Kanada 2008 tavaszán törölte el a magyar állampolgárokkal szembeni vízumkényszert, azóta azonban egyre többen folyamodtak az országból menekült státusért. Tavaly drámai módon növekedett a kérelmek száma, különösen sok roma nyújtott be kérelmet. Míg a vízumkényszer eltörlése után havonta átlagban 20-40 ilyen kérelem érkezett a kanadai hatóságokhoz, tavaly ősszel már ez a szám elérte a 200-at, ezzel Magyarország bekerült azon három ország közé, ahonnan a legtöbb menekültkérelem érkezett , írta a lap.

Eredménytelen diplomáciai egyeztetések

A Canadian Press múlt hetén arról írt, a magyar menekültkérelmek száma tavaly annak ellenére szökött magasba, hogy a magyar és kanadai hatóságok hónapokon át egyeztettek az ügy kezeléséről.

A hírügynökség felidézte, hogy Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter tavaly júniusban Budapesten járt és sürgette a magyar felet, tegyen lépéseket az ügyben. A miniszter szóvivője, Alykhan Velshi akkor elmondta, hogy Kenney jelezte országa aggodalmait a menekült státust kérők növekvő száma miatt. A szóvivő egyúttal közölte, Kanada nem tervezi a vízumkényszer bevezetését, de elmondta, az együttműködést célzó erőfeszítések nem jártak konkrét eredménnyel.

Helyes Imre ottawai konzul hétfőn nem akart előrejelzésbe bocsátkozni, hogy Kanada milyen lépéseket tervez, de kiemelte, nagyon nagy a visszaélések, a megalapozatlan kérelmek száma. Mint fogalmazott, "tény és való, hogy 2009-ben a menekültkérelmeket elbíráló hivatal egyetlen egy magyar kérelmet nem hagyott jóvá". Elmondta, a magyar diplomaták együttműködnek,  folyamatosan kommunikálnak a kanadai hatóságokkal, egyeztetnek velük, "hogyan lehetne a folyamatot pozitívan befolyásolni".

Sok a visszaélés

A Canadian Press azt írta, az utóbbi három hónap adatait még nem hozták nyilvánosságra a kanadai bevándorlási hatóságok, de a kérelmek száma valószínűleg tovább növekedett. A hírügynökség idézte a bevándorlási szóvivőt, aki kijelentette, egyre többen akarnak visszaélni a kanadai bevándorlási szabályokkal, és a magyar kormány felelőssége, hogy kivizsgálja a problémákat.

A Canadian Press szerint a magyar kormány viszont másként látja a helyzetet. Helyes Imre a hírügynökség szerint azt mondta, a magyar kormány nem gátolja állampolgárai szabad utazását, és ha a kanadai menekültügyi rendszernek olyan kiskapui vannak, amelyeket ki lehet használni, akkor Ottawának kell kijavítani a rendszert.

A kanadai hírügynökség szerint szó van egy bizonyos törvénycsomagról, amely egyszerűsítené a rendszert és megszüntetne több kiskaput; a csomag többször a kanadai parlament előtt volt, de tárgyalását már többször elhalasztották.

A Canadian Press a torontói roma közösség szóvivőjét is idézte, aki azt mondta, Kanada nem tekintheti alaptalannak a magyar menekültek kérelmeit. A magyarországi romák egy visszataszító fasiszta újjáéledés elől menekülnek, mondta fogalmazott Paul St. Clair, az ottani Roma Közösségi Központ igazgatója. Szerinte Kanada nem fog odáig merészkedni, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarország ellen, és ezzel az EU ellenlépését kockáztassa, de az erről szóló fenyegetések elrettentő erővel bírnak.