Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Az amerikai hadsereg növeli az Izraelben tárolt fegyverkészletét

2010.01.12. 06:53
A decemberben véglegesített megállapodás alapján az amerikai hadsereg növeli az Izrael területén raktározott fegyverkészletét - erősítette meg Shawn Turner, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A Defense News című amerikai szakfolyóirat legfrissebb, hétfői számában azt írta, hogy az Egyesült Államok hadereje a jelenlegi 400 millió dollár helyett 800 millió dollár értékű fegyverkészletet fog fenntartani Izraelben, amit a kongresszus még 2007-ben engedélyezett. Vészhelyzet esetén az izraeli hadsereg is használhatja ezeket a fegyvereket, páncélozott járműveket, tüzérségi lövedékeket és lőszereket, de csak az Egyesült Államok előzetes jóváhagyása után.

A Pentagon szóvivője hangsúlyozta, hogy a decemberi megállapodás megkötésének semmi köze Iránhoz vagy a jelenlegi helyzethez, hiszen a kongresszus már 2007-ben rábólintott a készletek bővítésére.

Az amerikai hadsereg több szövetséges ország területén, így Izrael mellett Dél-Koreában és a Perzsa-öböl mentén fekvő egyes országokban is rendelkezik fegyverkészlettel, amelyet szükség esetén fel tud használni műveletei során.