Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikai hadsereg növeli az Izraelben tárolt fegyverkészletét

2010.01.12. 06:53
A decemberben véglegesített megállapodás alapján az amerikai hadsereg növeli az Izrael területén raktározott fegyverkészletét - erősítette meg Shawn Turner, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A Defense News című amerikai szakfolyóirat legfrissebb, hétfői számában azt írta, hogy az Egyesült Államok hadereje a jelenlegi 400 millió dollár helyett 800 millió dollár értékű fegyverkészletet fog fenntartani Izraelben, amit a kongresszus még 2007-ben engedélyezett. Vészhelyzet esetén az izraeli hadsereg is használhatja ezeket a fegyvereket, páncélozott járműveket, tüzérségi lövedékeket és lőszereket, de csak az Egyesült Államok előzetes jóváhagyása után.

A Pentagon szóvivője hangsúlyozta, hogy a decemberi megállapodás megkötésének semmi köze Iránhoz vagy a jelenlegi helyzethez, hiszen a kongresszus már 2007-ben rábólintott a készletek bővítésére.

Az amerikai hadsereg több szövetséges ország területén, így Izrael mellett Dél-Koreában és a Perzsa-öböl mentén fekvő egyes országokban is rendelkezik fegyverkészlettel, amelyet szükség esetén fel tud használni műveletei során.