Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A szudáni államfő otthagyta a hadseregét

2010.01.12. 07:32
Távozott a hadsereg főparancsnoki tisztségéről, és tisztként nyugalmazását kérte a szudáni államfő, hogy a választási törvényeknek eleget téve indulhasson újraválasztásáért.

Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök hétfőn adta ki a távozásáról szóló rendeletet, de utódját még nem nevezte meg.

A SUNA állami hírügynökséghez eljuttatott közleményében az államfő azzal indokolta döntését, hogy eleget tesz a politikai pártokról szóló, 2007 februárjában hatályba lépett törvény előírásainak, amelyek értelmében párttagok nem teljesíthetnek szolgálatot a hadseregben, nem dolgozhatnak bíróként vagy diplomataként.

Az 1989 júniusában államcsínnyel hatalomra jutott Besir pártja, a Nemzeti Kongresszus Párt színeiben indul az áprilisi elnökválasztáson. Az államfőjelöltek hivatalos bejegyzésének folyamata kedden kezdődik meg, és Besir jelöltségét már kedden regisztrálja a választási bizottság.

A szudáni kormány és az ország déli részét uraló lázadók szervezete, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg 2005 januárjában Nairobiban írta alá az átfogó békemegállapodást, amellyel véget vetettek Afrika leghosszabb, 1983 óta tartó, mintegy kétmillió ember halálát okozó polgárháborújának. A megállapodás nem vonatkozik az ország nyugati felében, a három szövetségi állam alkotta Dárfúrban 2003 óta zajló konfliktusra.

A megállapodás alapján idén áprilisban általános - elnök-, parlamenti és tartományi - választásokat tartanak, 2011 januárjában pedig népszavazáson döntenek Dél-Szudán elszakadásának kérdéséről. Több mint hetven politikai párt készül részt venni az áprilisi választásokon, amely 1986 óta az első több párti voksolás lesz.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze 2008 júliusában vádat emelt a szudáni államfő ellen. Az ICC bírái elé terjesztett vádindítványban Luis Moreno-Ocampo népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolta Omar Haszan el-Besirt, kérve annak letartóztatását. A vádindítvány szerint a szudáni elnök irányítja a színfalak mögül a dárfúri afrikai törzsek kiirtására gyilkosságokkal, módszeres és tömeges nemi erőszakkal és deportálásokkal tett kísérleteket.

Ez volt az első eset, hogy az ICC hivatalban lévő államfő ellen emelt vádat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!