Aliz
6 °C
14 °C

Pokolgép ölt meg egy egyetemi tanárt Teheránban

2010.01.12. 09:32 Módosítva: 2010-01-12 09:32:53
A pokolgépet egy motorkerékpárra szerelték, és a járművet Maszúd Mohammadi professzor otthona közelében állították le. A robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe, amikor Mohammadi a közelébe ért.

Az al-Alam arab nyelvű tévéállomás közlése szerint a professzor a Teheráni Egyetem tanára volt. A fárszi nyelvű állami tv úgy fogalmazott, hogy "Maszúd Mohammadi forradalmi, elkötelezett professzor volt, s terrorista merénylet mártírja lett, amelyet ellenforradalmárok és a világelnyomás elemei követtek el" - eszerint az áldozat közel állhatott a hatalomhoz, és politikai megbízatásai is lehettek.

Az IRNA hivatalos hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hányan haltak meg a merényletben, vagyis a robbantásnak több áldozata is lehet.

A tavaly júniusi elnökválasztás óta - amelyet az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád csalással nyert meg - az ország a legsúlyosabb belpolitikai válságát éli át az 1979-es iszlám forradalom óta. A december 27-i ellenzéki tüntetéseket nyolcan meghaltak, és több százan megsebesültek, illetve a rendőrség őrizetbe vette őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?