Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Pokolgép ölt meg egy egyetemi tanárt Teheránban

2010.01.12. 09:32 Módosítva: 2010-01-12 09:32:53
A pokolgépet egy motorkerékpárra szerelték, és a járművet Maszúd Mohammadi professzor otthona közelében állították le. A robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe, amikor Mohammadi a közelébe ért.

Az al-Alam arab nyelvű tévéállomás közlése szerint a professzor a Teheráni Egyetem tanára volt. A fárszi nyelvű állami tv úgy fogalmazott, hogy "Maszúd Mohammadi forradalmi, elkötelezett professzor volt, s terrorista merénylet mártírja lett, amelyet ellenforradalmárok és a világelnyomás elemei követtek el" - eszerint az áldozat közel állhatott a hatalomhoz, és politikai megbízatásai is lehettek.

Az IRNA hivatalos hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hányan haltak meg a merényletben, vagyis a robbantásnak több áldozata is lehet.

A tavaly júniusi elnökválasztás óta - amelyet az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád csalással nyert meg - az ország a legsúlyosabb belpolitikai válságát éli át az 1979-es iszlám forradalom óta. A december 27-i ellenzéki tüntetéseket nyolcan meghaltak, és több százan megsebesültek, illetve a rendőrség őrizetbe vette őket.