Szilvia
5 °C
16 °C

Törvénytelen volt az iraki invázió

2010.01.12. 14:26 Módosítva: 2010-01-12 14:43:55
Jaap De Hoop Scheffer felelősségét is megállapította egy holland bizottság, amelyik Irak lerohanásának törvényességét vizsgálta. A beavatkozásra ENSZ-határozat sem adott felhatalmazást.

Nem volt törvényes a nemzetközi jog szempontjából Irak 2003 márciusában történt lerohanása egy független holland vizsgálóbizottság szerint, amely Hágában tette közzé megállapításait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának az 1990-es években elfogadott határozatai nem adtak felhatalmazást egy amerikai-brit katonai intervencióra - jelentette ki Willibrord Davids, a bizottság elnöke.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök tavaly februárban rendelte el a vizsgálatot azzal a céllal, hogy feltárják, mi alapján döntött a kormány 2003-ban az Irak elleni invázió támogatása mellett annak ellenére, hogy arra ENSZ-határozat nem adott felhatalmazást.

A nyolc szakértőből álló bizottság megállapította, hogy az akkori holland külügyminisztérium - amelyet annak idején a volt NATO-főtitkár, Jaap De Hoop Scheffer irányított - már 2002 augusztusában eldöntötte az invázió támogatását. "A legitimáció kérdését az akkori kormány alárendelte a külügyminisztérium által megszabott irányelveknek" - áll a jelentésben.

A bizottság ugyanakkor úgy vélte: nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy Hollandia katonailag aktívan részt vett volna az arab ország lerohanásában.

Hollandia 2003 júliusában 1100 katonát küldött Irakba az amerikai erők támogatására. A holland csapatokat 2005 tavaszán vonták ki Irakból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?