Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Törvénytelen volt az iraki invázió

2010.01.12. 14:26 Módosítva: 2010-01-12 14:43:55
Jaap De Hoop Scheffer felelősségét is megállapította egy holland bizottság, amelyik Irak lerohanásának törvényességét vizsgálta. A beavatkozásra ENSZ-határozat sem adott felhatalmazást.

Nem volt törvényes a nemzetközi jog szempontjából Irak 2003 márciusában történt lerohanása egy független holland vizsgálóbizottság szerint, amely Hágában tette közzé megállapításait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának az 1990-es években elfogadott határozatai nem adtak felhatalmazást egy amerikai-brit katonai intervencióra - jelentette ki Willibrord Davids, a bizottság elnöke.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök tavaly februárban rendelte el a vizsgálatot azzal a céllal, hogy feltárják, mi alapján döntött a kormány 2003-ban az Irak elleni invázió támogatása mellett annak ellenére, hogy arra ENSZ-határozat nem adott felhatalmazást.

A nyolc szakértőből álló bizottság megállapította, hogy az akkori holland külügyminisztérium - amelyet annak idején a volt NATO-főtitkár, Jaap De Hoop Scheffer irányított - már 2002 augusztusában eldöntötte az invázió támogatását. "A legitimáció kérdését az akkori kormány alárendelte a külügyminisztérium által megszabott irányelveknek" - áll a jelentésben.

A bizottság ugyanakkor úgy vélte: nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy Hollandia katonailag aktívan részt vett volna az arab ország lerohanásában.

Hollandia 2003 júliusában 1100 katonát küldött Irakba az amerikai erők támogatására. A holland csapatokat 2005 tavaszán vonták ki Irakból.