A miniszterelnök szerint több mint százezren halhattak meg Haitin

2010.01.13. 18:56

Több mint százezer halálos áldozata lehet a Haitit megrázó, kedd délutáni nagy erejű földrengésnek, mondta szerdán Jean-Max Bellerive, a karibi szigetország miniszterelnöke a CNN-nek. "Úgy gondolom, hogy a halálos áldozatok száma jóval százezer fölött lehet. Remélem, hogy nem így van, remélem, hogy az embereknek volt idejük kimenekülni. Mivel rengetegen vannak az utcákon még most is, nem tudjuk pontosan, hogy ki hol lakott. Annyi, de annyi épület pusztult el teljesen, egyes negyedekben egyáltalán nem is látni embereket."

Az ország államfője, René Préval azt mondta, a földmozgás elképzelhetetlen mértékű kárt okozott, köröskörül holttestek hevernek, a Parlament beomlott épületéből hallani lehet a romok alatt rekedt emberek segélykiáltásait, a kórházak zsúfolásig vannak sérültekkel. "Hatalmas katasztrófa, ami történt" - mondta. Préval kijelentette, országának nincs elég kapacitása a sérültek ellátására, Haiti nemzetközi orvosi segítséget kér.

Pusztító földrengés

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben - számos egyéb épülettel, köztük több iskolával és a főváros legnagyobb börtönével együtt - összedőlt az ENSZ helyi képviseletének ötemeletes székháza. Nemcsak a szegény tömegek viskói váltak a földdel egyenlővé, a tehetősebb rétegek lakta városrészekben is nagy volt a pusztítás, az elnöki palota is romokban hever.

Szemtanúk szerint zűrzavaros a helyzet, a közszolgáltatások szünetelnek, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak.

Haiti fővárosának utcáit holttestek borítják: huszonnégy órával a rengés után Port-au-Prince lakosai hamis remények és teljes kétségbeesés között hánykolódva halottaikat számlálják. Kétségbeesetten próbálják kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és eltűnt hozzátartozóik után kutatnak.

A kétmilliós város utcái hatalmas tátongó sebre emlékeztetnek, mindenhol holttestek hevernek. Számtalan sérült, köztük súlyosak, végtagjaikat elvesztett emberek vánszorognak az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet ideiglenes ellátóhelyeire. Egyes iskolákban minden diákot megölt a természeti a csapás, és ha nem a gyerekek, akkor szüleik vesztették életüket. "A korábbiaknál biztosan nagyobb lesz az árvák száma, noha már így is sokan vannak" - mondta Dixie Bickel, egy fővárosi árvaház igazgatónője.

Az amerikai földtani intézet szerint utoljára 230 éve volt ilyen súlyos földrengés a mai Haiti területén. A földmozgás epicentruma 16 kilométerre délnyugatra volt a fővárostól, a térségét a helyi idő szerint kedd délutáni rengés után az éjjel több nagy erejű - köztük a Richter-skálán mért 5,9-es fokozatú - utórengés rázta meg.

Az áldozatokról és a károkról szóló jelentések lassan érkeznek a kommunikációs zavarok miatt, és a hírek gyakran ellentmondásosak, ami jól tükrözi a szigeten kialakult kaotikus helyzetet. A telefonhálózat összeomlott, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet missziójának összedőlt épületében legalább százan voltak, amikor a földrengés bekövetkezett. Sorsuk egyelőre ismeretlen; eltűntnek nyilvánították őket, köztük Hedi Annabi tunéziai diplomatát, a képviselet vezetőjét is.

Biztosan a földrengés halálos áldozatai között van viszont Joseph Serge Miot, Port-au-Prince érseke és legalább 15 - brazil, kínai, illetve jordániai - ENSZ-békefenntartó. Az Amerikai Államok Szervezetéhez akkreditált haiti nagykövet azt mondta Washingtonban, hogy több tízezerre rúghat a halottak és a sérültek együttes száma.


Haiti nagyobb térképen való megjelenítése

Segítség kell

A Vöröskereszt becslése szerint Haiti 9 milliós népességének egyharmada sürgős segélyre szorul a természeti katasztrófa nyomán. Az egyébként is koldusszegény ország külföldi segítséget kért, XVI. Benedek pápa szolidaritásra hívta fel a híveket.

A külügyi tárca jelenlegi információi szerint nincs magyar állampolgárságú érintettje a földrengésnek, mondta Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője. Magyarországnak nincs Haitin külképviselete, a földrengéshez legközelebbi, Havannában található konzulátus folyamatosan érdeklődik, ám egyelőre nincs magyar áldozatról vagy sérültről információ.

A nemzetközi közösség segít

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a segélyakcióban; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését.

A világ többi országa is sorra teszi a felajánlásokat. Szerdán - főként Európában és Amerikában - több tucatnyi légi szállítmányt és sok millió dollárt ajánlottak fel. A lehetőségeket korlátozza, hogy nehéz eljuttatni a helyszínre a mentőket és segélyeket. ENSZ-illetékesek szerint a haiti főváros repülőtere is megsínylette a természeti katasztrófát, de képes fogadni a gépeket. Az utak rossz állapota miatt ugyanakkor nehézségekbe fog ütközni, hogy a segélyt a repülőtérről eljuttassák a városba.

Az Európai Unió első lépésként 3 millió eurós segélyt szabadított fel - ez ilyen esetben a maximum - és ezt további felajánlások követik annak fényében, hogy mire van leginkább szükség. Beindítják a válságkezelési mechanizmust is, amely a tagországok segítségét koordinálja.

A soros EU-elnökséget adó Spanyolország három, egyenként ötven tonna típuscsomaggal megrakott repülőgépet indít, és felajánlotta panamai logisztikai létesítményeit az EU számára. Külön-külön felajánlásokat tett már az európai országok közül Hollandia, Nagy-Britannia, Belgium, Olaszország, Németország, Franciaország és Luxemburg is, egyenként esetenként több millió euró értékben.

Kanada akár ötmillió kanadai dollárig terjedő segélyt és katonai helyzetértékelő alakulatot küld annak megállapítására, hogy mi a segítségnyújtás legalkalmasabb formája. Kuba orvosokat, gyógyászati anyagok és gyógyszereket ad, és azonnal beveti az eleve ott dolgozó 344 orvosát és ápolóját, akik között csak két könnyebb sérült van.

Brazília 10 millió dollárt ajánlott fel, élelmet, ivóvizet, gyógyszert küld és a szállításra nyolc repülőgépet vet be. Mexikóból orvosok, mentőkutyák, kárfelmérők mennek. Kolumbiából egy katonai repülőgépet indítanak mentőkkel, gyógyszerrel és élelmiszerrel, amint le lehet szállni. Venezuela mintegy húsz orvost, tíz tűzoltót, mentőket, szerszámokat, élelmet, vizet és gyógyszert küld. A szomszédos Santo Domingóból mentők és keresőkutyák mentek a helyszínre.

Megkezdte a segélyek szervezését több nemzetközi szervezet, így az ENSZ is. A Vöröskereszt azzal számol, hogy akár hárommillió ember megsegítésére is szükség lehet. Az Amerika-közi Fejlesztési bank egyelőre 200 ezer dollár segélyről döntött, de már bejelentette, hogy ők majd az újjáépítésre koncentrálnak.

A magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa is útra kelt Budapestről, hogy amerikai és ausztrál mentőkkel közösen bekapcsolódjon a mentésbe. A Magyar Református Szeretetszolgálat is küld segítséget Haitira, a kiutazó csoport két orvosból, három mentőkutyából és egy segítőből áll.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport