Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Haitinek már csak a földrengés hiányzott

2010.01.13. 12:51
A keddi földrengés tovább ronthat Amerika legszegényebb országának helyzetén, pedig Haiti már így is külföldi segélyekre szorul. Az egymást követő puccsok és diktatúrák mellett a hurrikánok és földcsuszamlások is megnehezítették az ország lakóinak életét.

Haiti amerikai nagykövete szerint a keddi 7,3-as erősségű földrengésnek katasztrofális következményei lehetnek az elszegényedett országban. Az amerikai kontinens legszegényebb országának gazdaságát kikezdték az évtizedeken keresztül egymást váltó diktatúrák és katonai puccsok, amelyek mellett a rendszeresen pusztító hurrikánok is több ezer ember életét követelték.

Az ország 1804-ben elsőként vívta ki függetlenségét Franciaországtól a karibi térségben, azonban szinte azóta nem sikerült magára találnia a politikai bizonytalanságból. Francois Duvalier és fia 1957 és 1986 között tartó diktatúrája alatt magánrendőrségük több tízezer emberrel végzett, a család bukása után pedig katonai puccsok váltották egymást.

A földrengés előtt
A földrengés előtt

1990-ben került hatalomra az ország első demokratikusan megválasztott elnöke, akit azonban katonai puccsal eltávolítottak. Később gazdasági szankciók és az országba érkező amerikai katonák segítségével visszaállították a demokratikus berendezkedést, azonban a választási csalások és politikai gyilkosságok folytatódtak.

2004-ben ENSZ-békefenntartók érkeztek a Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó országba, ennek ellenére továbbra is gyakoriak az összecsapások a rivális drogbandák és politikai csoportok között. Az ország helyzetét a bíróságokat és a rendőrséget is átszövő korrupció, a kiterjedt drogkereskedelem is nehezíti.

Szeméthegy-búvár
Szeméthegy-búvár

Elhelyezkedése és éghajlata miatt Haiti kedvelt turistaparadicsom lehetne, de sokakat elijeszt a bizonytalan helyzet és az erőszak, ezért az elmúlt évtizedekben visszaesett a látogatók száma. Mivel az ország ipara rendkívül fejletlen, ezért főleg a kávé, kakaó és banán exportálásából tartják fenn magukat, emellett külföldi segélyekre szorulnak.

Az ENSZ katasztrofálisnak nevezte a humanitárius helyzetet az országban, ahol az infrastruktúra is borzalmas állapotban van. Komoly problémát jelent az anyagi különbség a lakosság többségét alkotó, kreolul beszélő szegények és a franciául beszélő kisebbség között.

Mikro gazdálkodás
Mikro gazdálkodás

A rossz életkörülmények miatt nagyon sok haiti az Egyesült Államokban vagy más karibi országokban keresett munkát, a szomszédos Dominikai Köztársaságban több százezer haiti bevándorló él.

Az erdőirtások miatt a hegyvidékes ország - amelynek már a neve is hegyekkel borítottat jelent - számos területe védtelen a rendszeres hurrikánokkal érkező viharok miatt kialakuló földcsuszamlásokkal és árvizekkel szemben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport