Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

H1N1: Franciaországban már nincs járvány

2010.01.14. 16:06
Franciaországban véget ért az új típusú influenzajárvány, miután a friss megbetegedések száma az elmúlt két hétben a járványküszöb alá esett.

"A vírus még bizonyára terjed, de valójában már nagyon lassan. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy le kell állítani az oltási kampányt, mert semmi nem garantálja, hogy a járvány nem támad újra" - közölte Thierry Blanchon, a francia egészségügyi kutatóközpont munkatársa.

Franciaországban az elmúlt héten 144 ezer H1N1-vírussal fertőzött beteget tartottak számon. Az azt megelőző héten még 307 ezren, két héttel ezelőtt pedig 398 ezren szenvedtek az új típusú influenzában.

"Mivel a lakosság immunizációs szintje jelenleg nem túl magas, nem kizárt, hogy lesz egy második csúcs" - hangsúlyozta Didier Houssin, az egészségellenőrző intézet (INVS) igazgatója. Szerinte folytatódnia kell a folytatódnia kell az oltási kampánynak, mert a veszélyeztetett személyek számára az egészségügyi kockázat továbbra is fennáll, valamint még mindig vannak súlyos és halálos esetek is.

Az oltóközpontok továbbra is nyitva tartanak, ahol minden francia TAJ-számmal rendelkező személy ingyenesen kérheti az oltást.

Franciaországban augusztus óta 6,5 millióan estek át az új típusú influenzán, közülük 1190 személy került súlyos tünetekkel kórházba, és 249-en vesztették életüket.

A lakosság megközelítőleg nyolc százaléka, 5,5 millió ember oltatta be magát a H1N1-vírus ellen. Ez megfelel az európai átlagnak; kivételt csak Svédország jelent, ahol a lakosság 70 százalékát beoltották.