Judit
3 °C
7 °C

H1N1: Franciaországban már nincs járvány

2010.01.14. 16:06
Franciaországban véget ért az új típusú influenzajárvány, miután a friss megbetegedések száma az elmúlt két hétben a járványküszöb alá esett.

"A vírus még bizonyára terjed, de valójában már nagyon lassan. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy le kell állítani az oltási kampányt, mert semmi nem garantálja, hogy a járvány nem támad újra" - közölte Thierry Blanchon, a francia egészségügyi kutatóközpont munkatársa.

Franciaországban az elmúlt héten 144 ezer H1N1-vírussal fertőzött beteget tartottak számon. Az azt megelőző héten még 307 ezren, két héttel ezelőtt pedig 398 ezren szenvedtek az új típusú influenzában.

"Mivel a lakosság immunizációs szintje jelenleg nem túl magas, nem kizárt, hogy lesz egy második csúcs" - hangsúlyozta Didier Houssin, az egészségellenőrző intézet (INVS) igazgatója. Szerinte folytatódnia kell a folytatódnia kell az oltási kampánynak, mert a veszélyeztetett személyek számára az egészségügyi kockázat továbbra is fennáll, valamint még mindig vannak súlyos és halálos esetek is.

Az oltóközpontok továbbra is nyitva tartanak, ahol minden francia TAJ-számmal rendelkező személy ingyenesen kérheti az oltást.

Franciaországban augusztus óta 6,5 millióan estek át az új típusú influenzán, közülük 1190 személy került súlyos tünetekkel kórházba, és 249-en vesztették életüket.

A lakosság megközelítőleg nyolc százaléka, 5,5 millió ember oltatta be magát a H1N1-vírus ellen. Ez megfelel az európai átlagnak; kivételt csak Svédország jelent, ahol a lakosság 70 százalékát beoltották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?