Vilhelmina
10 °C
21 °C

Összeomlott Chávez áramkorlátozása

2010.01.14. 10:46
Alig egy nappal azután, hogy Venezuelában elkezdték bevezetni a gördülő áramkorlátozást, Hugo Chávez államfő a fővárosra vonatkozóan máris felfüggesztette azt helyi idő szerint szerda este, és leváltotta villamosenergia-ipari miniszterét, mondván, ő a felelős korlátozás rendszerének hibáiért.

Az elnök ezzel gyakorlatilag elvetette azt az eddig tervezett stratégiát, amellyel igyekeznek megakadályozni, hogy összeomoljon az ország energiaellátása.

A terv az volt, hogy a következő hónapokban fokozatosan bevezetik az egész országban a napi négyórás áramszünetet. Caracasban azonban hibásan hajtották végre a korlátozást, nem azokban a városrészekben szűnt meg a szolgáltatás, amelyekben a terv szerint kellett volna.

Chávez az állami televíziónak telefonon nyilatkozva azt mondta: volt olyan városrész, amelyet tévedésből kétszer négy órára kapcsoltak le a hálózatról. Mint mondta, kérte Ángel Rodriguez villamosenergia-minisztert, hogy mondjon le, amit ő teljesített "mint egy katona". Felszólította a caracasi áramszolgáltató közmű vezetőjét, hogy amíg a korlátozási tervet felül nem vizsgálják, ne legyen áramszünet.

A korlátozást az kényszerítette ki, hogy az ország nagy részét villamosenergiával ellátó vízerőmű duzzasztójában az aszály miatt várhatóan a következő hónapokban kritikusan alacsonyra csökken a vízszint. Ezenkívül gondot okoz, hogy néhány gáz- és olajtüzelésű erőmű szokásos teljesítményének csak egy részét nyújtja karbantartás miatt.