Olivér
5 °C
8 °C

Összeomlott Chávez áramkorlátozása

2010.01.14. 10:46
Alig egy nappal azután, hogy Venezuelában elkezdték bevezetni a gördülő áramkorlátozást, Hugo Chávez államfő a fővárosra vonatkozóan máris felfüggesztette azt helyi idő szerint szerda este, és leváltotta villamosenergia-ipari miniszterét, mondván, ő a felelős korlátozás rendszerének hibáiért.

Az elnök ezzel gyakorlatilag elvetette azt az eddig tervezett stratégiát, amellyel igyekeznek megakadályozni, hogy összeomoljon az ország energiaellátása.

A terv az volt, hogy a következő hónapokban fokozatosan bevezetik az egész országban a napi négyórás áramszünetet. Caracasban azonban hibásan hajtották végre a korlátozást, nem azokban a városrészekben szűnt meg a szolgáltatás, amelyekben a terv szerint kellett volna.

Chávez az állami televíziónak telefonon nyilatkozva azt mondta: volt olyan városrész, amelyet tévedésből kétszer négy órára kapcsoltak le a hálózatról. Mint mondta, kérte Ángel Rodriguez villamosenergia-minisztert, hogy mondjon le, amit ő teljesített "mint egy katona". Felszólította a caracasi áramszolgáltató közmű vezetőjét, hogy amíg a korlátozási tervet felül nem vizsgálják, ne legyen áramszünet.

A korlátozást az kényszerítette ki, hogy az ország nagy részét villamosenergiával ellátó vízerőmű duzzasztójában az aszály miatt várhatóan a következő hónapokban kritikusan alacsonyra csökken a vízszint. Ezenkívül gondot okoz, hogy néhány gáz- és olajtüzelésű erőmű szokásos teljesítményének csak egy részét nyújtja karbantartás miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?