Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legnagyobb szerencsétlenségek idején a webkettő segít

2010.01.15. 21:34 Módosítva: 2010-01-15 21:34:06
A telefonvonalak többségét tönkretette a legalább százezer embert elpusztító földrengés Haitin, de az internetes kapcsolat nem mindenütt szakadt meg, így több nagy nemzetközi hírcsatorna a helyi webes felhasználók tudósítására alapozta a tragédiáról szóló beszámolóit. Nem ez az első eset, hogy a Twitter, a Facebook és a YouTube közösségi oldalak katasztrófák, felkelések, sztrájkok és szerencsétlenségek esetén első számú információs forrássá válnak.

A közösségi oldalak nem csupán információközlésre, hanem például
pénzgyűjtésre is alkalmasak lehetnek vészhelyzetben. A Haiti-áldozatok támogatására a Facebookon több százezer ember csatlakozott a segélyoldalakhoz, a Tumblr blogszerkesztő fejlécében hívta fel a felhasználók figyelmét az adakozásra. A legtöbbek számára a támogatás kimerült az online csatlakozásban (ami nem feltétlenül segít a százezer halott családján), de a közösségi oldalakon keresztül eddig ötmillió dollár került a Nemzetközi Vöröskereszthez.

face

A Twitterre szinte a földrengéssel egyidőben kerültek fel a túlélők beszámolói. A Facebookon pedig több mint 160 ezren csatlakoztak a "haiti földrengés" csoporthoz, hogy megosszák egymással információikat. Az elveszett hozzátartozókról, ismerősökről majdnem ötezer fotót töltöttek fel pár nap alatt.

A forradalmi Twitter

A Twitter az utóbbi időszak váratlan helyzetei közül leglátványosabban az iráni elnökválasztást követő utcai harcok közvetítésében kapott szerepet. Amikor a közel-keleti ország kormányzata az elnökválasztás eredményei miatt elégedetlenkedő ellenzéki tüntetők korlátozására blokkolta a Facebookot, a Youtube-ot, a BBC-t, sőt, az sms-szolgáltatást is, a Twitterről elfeledkezett, így ez a csatorna lett az irániak és a külvilág között a legjelentősebb. Sok száz ember tartotta általa a kapcsolatot, és jelentette a nyugati országoknak, hogy mi történik Teherán utcáin.

Az iráni twitek akkora jelentőséget kaptak, hogy miattuk még a Twitter tervezett karbantartását is elhalasztották, sőt, a felkelésre többen Twitter-forradalomként hivatkoztak. Ez a megnevezés talán túlzás, de az biztos, hogy a népszerű webkettes szolgáltatások, közösségi hálózatok azonnali figyelmeztetéseinek nyilvánosságával az elnyomó rezsimek dolga nehezebb az információk kordában tartásában.

Kínának sikerült blokkolnia a netet

Nehezebb, de nem lehetetlen, Kína például nem kockáztatott, amikor a tavaly nyári ürümcsi zavargások idején szinte azonnal a teljes telekommunikációs hálózatot blokkolta. Peking ez esetben nem tett kivételt, és nemhogy az internet működését, de még a nemzetközi telefonhívásokat is ellehetetlenítették. A főleg ujgurok által lakott tartományban a telekommunikációs blokádot napjainkban, illetve az elkövetkezendő hetekben, hónapokban fogják fokozatosan enyhíteni. A kormány ismerve a közösségi hálózatok hatalmát közölte, hogy ha vissza is kapcsol bármilyen kommunikációs csatornát, akkor azok az államilag ellenőrzött közmédiumok lesznek. A Facebookot és társait érintő korlátozás feloldásának időpontját a hatóságok egyelőre nem voltak hajlandóak megnevezni.

Földrengéseknél is fontos

Ahogy a haiti eseményeknél is érzékelhető, a természeti katasztrófák,
földrengések idején is megnő a közösségi oldalak jelentősége. Amikor 2008 júliusában 4-es erősségű földmozgás rázta meg Los Angeles-t, Verdell Wilsont éppen a nőgyógyásza vizsgálta. A nagy erejű rázkódást követően magára kapta a bugyiját és azonnal a telefonjához nyúlt, hogy twittelje élményeit. Esetével kapcsolatban a Cnet netszakértője azt mondta, mivel vészhelyzetek, természeti katasztrófák esetén gyakran sérül a telefonhálózat vagy annyira telített, hogy senki nem tudja használni, felértékelődik a gyorsaság, vagyis a pár száz karakteres üzenetekben kommunikáló mikroblogok haszna.

A twittelőkre egyébként az amerikai földtani intézet is felfigyelt, egy ideje saját fejlesztésű szoftverrel gyűjtik a mikroblogportálon azokat az üzeneteket, amelyekben valamilyen nyelven szerepel a földrengés kifejezés. "Míg a Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a posztolásnak, addig húsz percig is eltart, amíg az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat - magyarázta Michelle Guy, az intézet geográfusa.

A közlekedési tragédiák, sztrájkok esetén is használatos a közösségi média, egy tavalyi kaliforniai, több tucat halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő chatsworth-i vonatbaleset után a Los Angeles-i tűzoltóság Twitter-oldalán informálta a mentési munkálatokról a lakosságot. De nem is kell ennyire messzire menni, a mostani BKV-sztrájk idején az egyik legalkalmasabb információs felület a működő járatokról a BKV sajtóosztályának Twitter-oldala volt, és a Facebookon szerveződött a BKV-pótló szolgáltatás, ahol az autósok stopposokat, a stoposok autósokat találhatnak egy fuvarra a tömegközlekedési sztrájk sújtotta Budapesten..