Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Keresik az eltűnteket Haitin

2010.01.15. 10:41 Módosítva: 2010.01.15. 15:01
Közzétették a haiti földrengésben eltűnt és meghalt külföldi állampolgárok listáját. A külügyminisztérium szerint magyar érintettje nincs a katasztrófának. Közben megindultak a magyarországi mentőcsapatok is.

A kedd éjszaka történt, Richter skála szerinti hetes erősségű földrengés akár százezer ember életét is követelhette. Pontos adatok még mindig nincsenek az áldozatok számáról, de a Vöröskereszt becslése szerint az ország lakosságának egyharmada szorul jelenleg segítségre.

Barack Obama amerikai elnök 100 millió dolláros segélyt ígért Haitinak és példátlan méretű segélyerőfeszítésekre adott utasítást, annak ellenére, hogy ez nagy terhet rak a válság miatt amúgy is feszített amerikai költségvetésre és a két háborúban is lekötött fegyveres erőkre.  "Nem bocsátanám meg magamnak, ha nem tennénk meg minden tőlünk telhetőt ebben a tragikus helyzetben" - jelentette ki Obama.

Az Egyesült Államok helyszínre érkező csapatai már hozzáláttak, hogy átvegyék a mentés irányítását és a rendfenntartás feladatait. Átvették többek közt a haiti főváros repülőterének irányítását, a segélyként érkező szállítmányok fogadását, valamint sérülteket szállítanak el a helyszínről. A segítségül küldött erők fő csoportja azonban még úton van Haiti felé összesen hat hadihajóval, rajtuk a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság 5500 katonájával.

Tiltakoznak a helyiek

Eddig a földrengés hétezer áldozatát temették el tömegsírokba. A lakosok viszont több úttorlaszt is emeltek az utcán heverő úttestekből, ezzel tiltakoznak a nemzetközi segélyek késése ellen. A Time magazin fotósa, Shaul Schwarz arról számolt be, hogy legalább két ilyen hullarakást látott a fővárosban. „Elkezdték lezárni az utakat holttestekkel, az embereknek elegük van abból, hogy nem kapnak segítséget” – mondta.

Az oszalodozó tetemek bűze miatt a fővárosiak arcukon kendővel járnak. A halottakat teherautókkal szállítják a központi kórházhoz, ahol már legalább 1500 holttestet halmoztak fel.

Elindultak a magyar mentőcsapatok is

Itthonról eddig két mentőcsapat indult el Haiti-ra. A Magyar Református Szeretetszolgálat két orvost, egy segítőt és három mentőkutyát vitt ki, előreláthatólag 10 napot fognak tölteni a katasztrófa sújtotta ország fővárosában. Az ENSZ-el kötött megállapodásuk értelmében csapatukat oda küldik, ahol a legnagyobb szükség lesz rájuk.

A Magyar Baptista Szereteszolgálat emberei humanitárius különgéppel mentek Haitira. A két magyar munkatárs egy nemzetközi csapathoz fog csatlakozni. Az orvosok és ápolók egy épségben lévő klinikán fogják ellátni a sebesülteket, a speciális szakemberek a mentésbe segítenek.

MInd a baptisták, mind a reformátusok gyűjtést kezdeményeztek az áldozatok megsegítésére. Rajtuk kívül a Magyar Vöröskereszt - csatlakozva a Nemzetközi Vöröskereszthez - és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is fogad adományokat, melyeket a mentési munkákra, a lakosság ellátására fordítanak.

Nemzetközi újjáépítés?

A francia elnöki hivatal csütörtök este közleményében arról tájékoztatott, hogy Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök „Brazíliával, Kanadával és más, közvetlenül érintett országokkal” együtt haladéktalanul hozzálát egy nemzetközi újjáépítési és fejlesztési konferencia előkészítéséhez Haiti megsegítésére. A tájékoztató szerint erről Sarkozy és Obama telefonbeszélgetése során született döntés, és a francia elnök az elkövetkező órákban tárgyalni fog róla Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnökkel, illetve Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel.

Magyarország százezer euróval - csaknem 27 millió forinttal - támogatja a katasztrófa sújtotta országot. A pénz az Európai Unió által koordinált segélyprogramon keresztül fog eljutni a karibi köztársasághoz. Bajnai Gordon miniszterelnök táviratban fejezte ki mély részvétét a Haiti Köztársaság miniszterelnökének.

Egyre több ország jelenti be, hogy keresi állampolgárait a Haitin történt pusztító földrengés után.  A listákon a veszteségeket is feltüntetik.

Ausztrália: a külügyminisztériumnak néhány állampolgárról van tudomása, akiknek nyoma veszett, halottakról nem kaptak jelentést.

Brazília: legalább 14 brazil békefenntartó életét vesztette.

Hollandia: kilenc polgáráról van tudomása, akik egy összedőlt szállodában tartózkodtak.

Egyesült Államok: egy diplomata meghalt.

Franciaország: hat állampolgáruk vesztette életét.

Fülöp-szigetek: négy állampolgár - köztük három békefenntartó - eltűnt.

Kanada: egy kanadai ENSZ-alkalmazott meghalt, egy másik eltűnt.

Kína: négy békefenntartó a romok alatt van, négy másik kínai állampolgárnak nyoma veszett.

Lengyelország: egy diák eltűnt.

Mauritius: két állampolgárt keresnek

Portugália: két állampolgár eltűnt.

Spanyolország: Az Európai Bizottság delegációjának egyik tagja eltűnt.

Szenegál: Az ENSZ-nek dolgozó két rendőr eltűnt.

Thaiföld: egy ember eltűnt.

Új-Zéland: két gyermek és az apjuk halt meg, egy anyának pedig sérült gyermekével sikerült átjutnia a Dominikai Köztársaságba.

ENSZ: a világszervezet alkalmazottai közül 36 meghalt, 190 embernek nyoma veszett.