Kétszázezer haiti áldozat is lehet

2010.01.16. 08:04 Módosítva: 2010.01.16. 16:16
A haiti belügyminiszter szerint a keddi földrengés halálos áldozatainak száma a kétszázezret is elérhe. Három és fél nappal a földrengés után még mindig találtak túlélőket a fővárosban, ahova a magyar mentőcsapatok is megérkeztek. Hétfőn rendkívüli segélyekről tárgyalnak az EU-ban.

"Már körülbelül ötvenezer holttestet gyűjtöttünk össze. Arra számítunk, hogy összességében száz- és kétszázezer között lesz a halottak számba, habár sosem tudjuk meg a pontos számukat" - mondta pénteken Paul Antoine Bien-Aime belügyminiszter a földrengés sújtotta Haitin. Aramick Louis közbiztonságért felelős államtitkár azt mondta, hogy eddig közel negyvenezer áldozatot temettek el tömegsírokba.

Kétszázezer áldozatnál a 7-es fokozatú Haiti földmozgás lehet az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés a világon valaha feljegyzett tíz legsúlyosabb közül.

Alex Larsen haiti egészségügyi miniszter a romba döntött fővárosban, Port-Au-Prince-ben tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy több mint 50 ezren haltak meg a hetes fokozatú földrengésben, és 250 ezren megsérültek. Larsen szerint a  főváros épületeinek közel hetven százaléka romba dőlt, és másfél milliónyian vesztették el otthonukat.

Larsen járványoktól tart a fővárosban, ezért a legsürgetőbb feladatnak nevezte a hőség és a magas páratartalom miatt oszlásnak indult holttestek eltakarítását a főváros utcáiról és a romok alól.

Még találtak túlélőket

Pénteken is találtak még élő túlélőket a romok alatt, köztük egy 19 éves lányt, és egy kétéves kislányt. A Montana szálloda maradványai közül pedig hét ember került elő élve, köztük négy sértetlen amerikait, akik kiemelésük után saját lábukon távozhattak. Az egyik hegyoldali ház romjai alól egy ausztrál forgatócsoport segítségével ástak ki egy 16 hónapos kislányt, 68 órával a keddi rengés után.

Egy perui-nicaraguai mentőcsapat pénteken éjjel, több mint három nappal a katasztrófa után egy ötszintes épület maradványai alatt talált rá egy 58 éves nőre. A rengéskor egy vasajtó dőlt rá az asszonyra, ami foglyul ejtette, de egyben meg is védte őt a ráomló emeletektől. A port-au-prince-i St. Gerard egyetem romjai alatt rekedt több tucat diák felől az izraeli-mexikói mentőcsapat pénteken még hangokat hallott, de nem tudták elérni a bent rekedt áldozatokat.

A haiti fővárosban tapasztaltnál is súlyosabb károkat jelentettek a Port-au-Prince-től nyugatra fekvő Leogane városából négy nappal a karibi szigetországot sújtó 7-es erősségű földrengés után. A város épületeinek 80-90 százaléka megrongálódott, a helyi rendőrség 5-10 ezer közé teszi az áldozatok számát, mondta Elisabeth Byrs, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

A segélyekről tárgyalnak

John Holmes, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekért felelős helyettese 562 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől az eddig is a világ egyik legszegényebb országának számító Haiti megsegítésére és újjáépítésére. Holmes szerint a katasztrófa hárommillió embert érint a karibi országban.

Az európai uniós tagállamok fejlesztési segítségnyújtásért, illetve nemzetközi katasztrófaelhárításért felelős miniszterei hétfőn tartanak rendkívüli értekezletet, hogy egyeztessenek a Haitinek felajánlott segítségről.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton keresi fel a földrengés sújtotta Haitit, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig várhatóan vasárnap érkezik oda.

Az Egyesült Államok átmenetileg menedéket nyújt azoknak az illegális haiti bevándorlóknak, akik a keddi földrengés idején már az országban tartózkodtak, közölte pénteken Obama kormányzata.  Az amerikai törvények szerint időlegesen védett státus jár azoknak a külföldieknek, akik természeti katasztrófa, fegyveres konfliktus vagy más ok miatt nem tudnak biztonságban visszatérni hazájukba.

Megérkeztek a magyar mentőegységek

Megérkezett a helyszínre a magyar Baptista Szeretetszolgálat által vezetett hétfős, magyar-amerikai mentőcsapat, gépük a katonai légiirányítás utasítására a szomszédos Dominikai Köztársaságban szállt le. Port-au-Prince-ben az orvosok és ápolók egy épen maradt klinikán megkezdték a sérültek ellátását, a speciális mentősök pedig a városban segítenek majd a túlélők mentésében, a tervek szerint egy héten át. "A helyzet rettenetes, ilyet még soha nem láttam!" - mondta el Szilágyi Béla, aki már tíz éve vesz részt hasonló mentésekben a szeretetszolgálat főigazgatójaként.

Leszállt a Dominikai Köztársaságban a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép is, és a csoport tagjai felvették a kapcsolatot a mentőcsapatok továbbjutását intézőkkel. Osgyán Dániel, a 13 fős csapat vezetője azt mondta, hogy rajta kívül háromfős technikai személyzet, öt orvos, négy kutyás segítő, illetve három mentőkutya van a magyar csoportban, amely kötszert, gyógyszert, infúziót, emelő, vágó eszközöket visz magával, és várhatóan több mint egy hetet tölt a területen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport