Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Barak mentené az izraeli-török kapcsolatokat

2010.01.17. 17:19
Ankarában tárgyalt vasárnap az izraeli védelmi miniszter. Ehud Barak annak reményében tett egynapos munkalátogatást a török fővárosba, hogy ismét szorosabbá tehetik a kétoldalú kapcsolatokat, négy nappal egy súlyos diplomáciai incidens után.

Barak, aki egyben kormányfő-helyettes, a legmagasabb rangú izraeli tisztségviselő, aki Törökországba látogatott Izrael egy évvel ezelőtti – Ankara által elítélt – gázai övezeti offenzívája óta. Kíséretében van minisztériumának főigazgatója és politikai tanácsadója, Udi Sani és Ámosz Gilád.

Érkezése után Barak felkereste Mustafa Kemal Atatürknek, a modern Törökország megalapítójának mauzóleumát, majd tárgyalóasztalhoz ült és megbeszélést folytatott Ahmet Davutogluval, a török diplomácia irányítójával. Közleményt nem adtak ki, de egy izraeli tisztségviselő szívélyesnek minősítette az eszmecserét.

Barak ezután török kollégájával, Vecdi Gönüllel találkozott. Az izraeli közrádió szerint e tárgyalások elsősorban jelentős fegyverüzletekről szólnak. "A látogatás célja a kétoldalú viszony felmelegítése – mondta Barak egyik munkatársa. – Az izraeli-török szövetség mindkét fél számára stratégiai fontosságú."

A muzulmán, de világi kormányzású Törökország hosszú időn át Izrael szoros térségbeli szövetségese volt, amióta 1996-ban katonai együttműködési megállapodást kötöttek – az arab országok és Irán nagy megdöbbenésére. Sokat rontott azonban a kapcsolatokon a gázai offenzíva, amelyet Recep Tayyip Erdogan török kormányfő már számos alkalommal élesen bírált. Sem ő, sem Abdullah Gül államfő nem fogadta most Barakot.

A legutóbbi válság e héten robbant ki a kétoldalú viszonyban, amikor – egy Törökországban sugárzott, antiszemitának és Izrael-ellenesnek ítélt tévésorozat miatt – Tel-Avivban bekérették a török nagykövetet, s megalázó módon bántak vele. A török államfő a nagykövet hazahívásával fenyegetőzött, ha Izrael nem kér bocsánatot, amit az végül meg is tett. Ezután viszont Izrael fenyegetőzött azzal, hogy kiutasítja a nagykövetet, ha a török televízió folytatja a sorozat sugárzását, amely brutálisnak állítja be a zsidó állam hadseregét.