Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Barak mentené az izraeli-török kapcsolatokat

2010.01.17. 17:19
Ankarában tárgyalt vasárnap az izraeli védelmi miniszter. Ehud Barak annak reményében tett egynapos munkalátogatást a török fővárosba, hogy ismét szorosabbá tehetik a kétoldalú kapcsolatokat, négy nappal egy súlyos diplomáciai incidens után.

Barak, aki egyben kormányfő-helyettes, a legmagasabb rangú izraeli tisztségviselő, aki Törökországba látogatott Izrael egy évvel ezelőtti – Ankara által elítélt – gázai övezeti offenzívája óta. Kíséretében van minisztériumának főigazgatója és politikai tanácsadója, Udi Sani és Ámosz Gilád.

Érkezése után Barak felkereste Mustafa Kemal Atatürknek, a modern Törökország megalapítójának mauzóleumát, majd tárgyalóasztalhoz ült és megbeszélést folytatott Ahmet Davutogluval, a török diplomácia irányítójával. Közleményt nem adtak ki, de egy izraeli tisztségviselő szívélyesnek minősítette az eszmecserét.

Barak ezután török kollégájával, Vecdi Gönüllel találkozott. Az izraeli közrádió szerint e tárgyalások elsősorban jelentős fegyverüzletekről szólnak. "A látogatás célja a kétoldalú viszony felmelegítése – mondta Barak egyik munkatársa. – Az izraeli-török szövetség mindkét fél számára stratégiai fontosságú."

A muzulmán, de világi kormányzású Törökország hosszú időn át Izrael szoros térségbeli szövetségese volt, amióta 1996-ban katonai együttműködési megállapodást kötöttek – az arab országok és Irán nagy megdöbbenésére. Sokat rontott azonban a kapcsolatokon a gázai offenzíva, amelyet Recep Tayyip Erdogan török kormányfő már számos alkalommal élesen bírált. Sem ő, sem Abdullah Gül államfő nem fogadta most Barakot.

A legutóbbi válság e héten robbant ki a kétoldalú viszonyban, amikor – egy Törökországban sugárzott, antiszemitának és Izrael-ellenesnek ítélt tévésorozat miatt – Tel-Avivban bekérették a török nagykövetet, s megalázó módon bántak vele. A török államfő a nagykövet hazahívásával fenyegetőzött, ha Izrael nem kér bocsánatot, amit az végül meg is tett. Ezután viszont Izrael fenyegetőzött azzal, hogy kiutasítja a nagykövetet, ha a török televízió folytatja a sorozat sugárzását, amely brutálisnak állítja be a zsidó állam hadseregét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!