Botokkal vertek egy fosztogatót Haitin

2010.01.17. 20:31
Csak lassan halad a külföldi segélyszállítmányok szétosztása a földrengés sújtotta Haitin, ahol az élelem és víz után kutató túlélők egyre kétségbeesettebbek. Egyelőre még nem törtek ki nagyobb zavargások, de egy fosztogatót botokkal vertek, tüntetők pedig felgyújtott gumiabroncsokból és holttestekből emeltek barikádokat több utcán a fővárosban.

Brutálisan megvertek egy tolvajnak tartott férfit a földrengés sújtotta Haiti fővárosában, írja a Daily Mail. A feldühödött tömeg bottal ütötte a meztelenre vetkőztetett férfit, akinek kezeit és lábait is összekötözték Port-au-Prince-ben.

A keddi 7,3-as erősségű rengés óta egyre több fosztogató jelent meg az utcákon, és fésüli át módszeresen a romba dőlt házakat és boltokat. Többségük csak élelem és víz után kutat, azonban mások kirabolják a túlélőket.

A Daily Mail tudósítója szerint machetével és shotgunnal felfegyverkezett lakosok járják az utcákat. Nem könnyű megállapítani, hogy a fosztogatók közé tartoznak, vagy pedig csak saját magukat és rokonaikat próbálják megvédeni.

A brit lap szerint az is problémát jelent, hogy a káoszban több rab is megszökött az ország legnagyobb börtönéből, ami megsemmisült a földrengésben.

A katasztrófa után kialakult bizonytalanság a külföldi segélyszervezetek munkáját is nehezíti. Egy orosz kutatócsapat azt mondta, hogy a biztonsági helyzet bizonytalansága miatt éjszakára kénytelenek voltak felfüggeszteni munkájukat.

Még mindig több ezren várnak élelemre, vízre és orvosi ellátásra. Egyelőre nehezen megy a a főváros repülőterére megérkezett segélycsomagok szétosztása. Helyszíni tudósítók szerint sok segélyszállítmány ragadt a reptéren.

A haiti kormány 14 élelmiszerosztó pontot jelölt ki a fővárosban, de az amerikai hadsereg igyekszik még több helyszínt találni a élelem és más segélycsomagok szétosztására.

Eddig negyvenezer áldozatot temettek el, de továbbra is sok holttest maradt a romok között. Vasárnap sokan tüntettek az oszlásnak indult holttestek elszállítását követelve, a holttestekből és felgyújtott gumiabroncsokból emeltek úttorlaszokat a város több pontján.

A helyszínen tartózkodó ENSZ-tisztviselők azt mondták, hogy egyelőre még a békefenntartók urai a helyzetnek, azonban egyre több éhező lakos veszítheti el a fejét, ha nem sikerül időben megszervezni a külföldi segélyszállítmányok gyors szétosztását.

Az országban tartózkodó ENSZ-békefenntartók mellett az Egyesült Államok tízezer katonát küldene Haitiba, hogy segítsenek a segélyek szétosztásában és az esetleges zavargások megakadályozásában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport