Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

WHO: 40-50 ezer halálos áldozat Haitin

2010.01.17. 14:12
Eddig 25 ezer holttestet gyűjtöttek össze a Haitit sújtó földrengés óta, a halálos áldozatok száma becslések szerint ennek duplája. Magyarok is érkeztek Port-au-Prince-ba, az amerikaiak helikopterrel gyorsítják a segélyek szétosztását. Tiltakozók az oszlásnak indult tetemek elszállítását követelik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 40 és 50 ezer közöttire becsüli a Haitit sújtó földrengés halálos áldozatainak számát egy vasárnap közzétett dokumentum szerint. Az ENSZ-szervezet adatai megerősítik a haiti hatóságok legutóbb közölt számait, amelyek szerint a keddi természeti katasztrófa következtében 50 ezer ember meghalt, 250 ezren megsérültek és másfél millióan váltak földönfutóvá. Eddig 25 ezer holttestet gyűjtöttek össze.

A halálos áldozatok között van egy spanyol diplomata is, aki az EU haiti képviseletén dolgozott, jelentette az RNE spanyol rádió. Eddig három spanyolról tudják biztosan, hogy életét vesztette a földrengésben, húsz további spanyol állampolgárt eltűntként tartanak számon.

Az ENSZ egyik szóvivője úgy vélte, hogy a haiti földrengés a legszörnyűbb katasztrófa, amivel a világszervezetnek eddig szembe kellett néznie, mert a kormányzat és az ENSZ helyi kapacitásai olyan jelentős károkat szenvedtek. Elisabeth Byrs szerint ebből a szempontból a haiti földrengés még a 2004-es délkelet-ázsiai szökőárnál is súlyosabb katasztrófa.

Megérkezett Haitira a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csapata. A két orvosból és két ápolóból álló magyar csoport a port-au-prince-i repülőtéren segít a sérültek ellátásában.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata a Global Outreach klinikán kezdte meg munkáját. Úgy tervezik, hogy egy hétig dolgoznak majd a földrengés helyszínén, közölte a szervezet.

Az amerikai helikopterek próbálják felgyorsítani a segélyek szétosztását Port-au-Prince-ben, miközben a kétségbeesett túlélők továbbra is fosztogatják az üzleteket. A haiti kormány 14 élelmiszerosztó pontot jelölt ki a fővárosban, az amerikai hadsereg igyekszik még több helyszínt találni a élelem és más segélycsomagok szétosztására.

A fővárosból Carrefour városba vezető úton tüntetők lángoló abroncsokból és holttestekből barikádot emeltek. A feldühödött tiltakozók az oszlásnak indult tetemek elszállítását követelték. Az ENSZ közlése szerint a több mint 300 ezres lélekszámú Carrefour épületeinek a fele romba dőlt.

A Port-au-Prince-től 17 kilométerre fekvő Léogane városba, ahol az épületek 90 százaléka összedőlt, szombaton érkezett meg az első segélykonvoj.

Egy várandós haiti nő az amerikai parti őrség egyik naszádjának fedélzetén hozta világra gyermekét szombaton. A kismamát a földrengés néhány súlyos sérültjével együtt éppen helikopterrel szállították volna át a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozóra, amikor beindultak a szülési fájdalmak és a kisbaba még a parti őrség hajóján megszületett. A nőt végül újszülöttjével együtt vitték a Port-au-Prince-nél horgonyzó repülőgép-hordozóra, amely kórházzal és víztisztító berendezéssel van felszerelve.

XVI. Benedek pápa arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a haiti katasztrófa áldozataiért. Vasárnapi úrangyala imádságában elmondta: úgy tudja, hogy Port-au-Prince érsekén kívül számos pap, rendtag és papnövendék is meghalt a földrengés következtében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport