Ágnes
-5 °C
2 °C

12 év alatt tízezer embert ölt meg a riói rendőrség

2010.01.18. 22:18
Az elmúlt tizenkét évben több mint tízezer ember vesztette életét a hatóságok bűnbandák elleni harcában. Ez átlagosan napi két embert jelent, de az utóbbi három évben, mióta Cabral kormányzó könyörtelen harcot hirdetett a drogkereskedők ellen, az áldozatok száma naponta meghaladja a három főt is.

Az elmúlt tizenkét évben több mint tízezer emberrel - átlagosan naponta legalább kettővel - végzett a rendőrség a brazíliai Rio de Janeiro államban a bűnbandák elleni harcban, derült ki egy hétfőn közzétett hivatalos statisztikából.

Az adatgyűjtés szerint 1998. január és 2009. november között 10385 ember vesztette életét ellenállási cselekmény, vagyis a hatósággal való szembeszegülés miatt.

Rio de Janeiro az erőszakkal egyik leginkább fertőzött szövetségi állam Brazíliában; évente több mint 40 ezer gyilkosságot követnek el itt, vagyis majdnem 24 emberölés jut 100 ezer főre. (Magyarországon tavaly körülbelül 1,5 volt ugyanez az arány.)

Kutatók szerint az elmúlt években, Sergio Cabral kormányzó regnálása alatt különösen magas - meghaladja a napi három főt - a rendőrségnek áldozatul esett emberek száma.

Cabral 2007. januári hivatalba lépése óta a rendőrség könyörtelen harcot folytat Rio de Janeiro szegénynegyedeiben, a favellákban a drogkereskedő bandák ellen. Emberi jogi szervezetek szerint az utcai harcokban sok ártatlan ember is életet veszíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!