Madárpókok is nehezítik a mentést

2010.01.18. 12:58
A Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat orvosai is a helyszínen segítenek a Haitin a földrengés áldozatainak ellátásában. Mindkét csoport nehéz körülmények között dolgozik, de sikeres életmentő beavatkozásokat hajtanak végre.

A Baptista Szeretetszolgálat orvosai már negyedik napja dolgoznak a földrengés sújtotta területen. A Szilágyi Béla vezetéssel dolgozó hét tagú nemzetközi csoport naponta átlag száz beteget lát el tudja a nehéz körülmények között.

Mint azt Révész Szilvia szóvivőtől megtudtuk, a sérültek 80 százaléka a földrengés óta akkor találkozik először orvossal, amikor a baptisták mentősei veszik őket kezelésbe. A vasárnapi 120 esetük között olyan súlyos sérülés is előfordult, mint a fedett koponyatörés.

A magyarországi iroda jelenleg egy újabb csoport kiküldésén dolgozik. A második alakulat ugyancsak nemzetközi tagokból állna. Az amerikai hadsereg segítségével, hajón jutnának el Haiti területére, és a remények szerint egy mentőautót is magukkal tudnának vinni.

A hétvégén Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége is el tudta kezdeni a munkát. Gilicze Réka szóvivő azt mondta, hogy a nemzetközi repülőterén kijelölt ideiglenes rendelők előtt hosszú sorokban kígyóznak a sérült, beteg emberek.  A jó pár nehézség ellenére - a szálláshelyül felállított sátrakat például madárpókok lepték el - a csoport a megérkezése után rögtön életmentő beavatkozással kezdte meg működését. Egy koponyasérült kisfiúnak már a keringése is leállt, amikor a magyar orvosok megkezdhették az ellátását.

A református szeretetszolgálat ötfős küldöttségében két ápoló és két orvos van, így két beteget tudnak párhuzamosan ellátni. Előreláthatólag szombatig maradnak a válságövezetben, újabb csapat küldését pedig egyelőre nem tervezik.

A hétvége után a legfontosabb feladat  már nem a sürgősségi mentés lesz, hanem a folyamatos ellátás megszervezése. Ezért a reformátusok jelenleg újabb segélycsomag kiküldésén dolgoznak. A gyógyszereket, kötszert és infúziókat tartalmazó szállítmány összeállításához már megkezdték az adományok gyűjtését.

A Baptista Szeretetszolgálat kinti partnerei is felkészülnek a hosszú távú jelenlétre. Ők jelenleg egy gyermektámogatási szolgálat megszervezésén dolgoznak, a katasztrófa után árván maradt több ezer gyermek megsegítésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport