Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Madárpókok is nehezítik a mentést

2010.01.18. 12:58
A Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat orvosai is a helyszínen segítenek a Haitin a földrengés áldozatainak ellátásában. Mindkét csoport nehéz körülmények között dolgozik, de sikeres életmentő beavatkozásokat hajtanak végre.

A Baptista Szeretetszolgálat orvosai már negyedik napja dolgoznak a földrengés sújtotta területen. A Szilágyi Béla vezetéssel dolgozó hét tagú nemzetközi csoport naponta átlag száz beteget lát el tudja a nehéz körülmények között.

Mint azt Révész Szilvia szóvivőtől megtudtuk, a sérültek 80 százaléka a földrengés óta akkor találkozik először orvossal, amikor a baptisták mentősei veszik őket kezelésbe. A vasárnapi 120 esetük között olyan súlyos sérülés is előfordult, mint a fedett koponyatörés.

A magyarországi iroda jelenleg egy újabb csoport kiküldésén dolgozik. A második alakulat ugyancsak nemzetközi tagokból állna. Az amerikai hadsereg segítségével, hajón jutnának el Haiti területére, és a remények szerint egy mentőautót is magukkal tudnának vinni.

A hétvégén Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége is el tudta kezdeni a munkát. Gilicze Réka szóvivő azt mondta, hogy a nemzetközi repülőterén kijelölt ideiglenes rendelők előtt hosszú sorokban kígyóznak a sérült, beteg emberek.  A jó pár nehézség ellenére - a szálláshelyül felállított sátrakat például madárpókok lepték el - a csoport a megérkezése után rögtön életmentő beavatkozással kezdte meg működését. Egy koponyasérült kisfiúnak már a keringése is leállt, amikor a magyar orvosok megkezdhették az ellátását.

A református szeretetszolgálat ötfős küldöttségében két ápoló és két orvos van, így két beteget tudnak párhuzamosan ellátni. Előreláthatólag szombatig maradnak a válságövezetben, újabb csapat küldését pedig egyelőre nem tervezik.

A hétvége után a legfontosabb feladat  már nem a sürgősségi mentés lesz, hanem a folyamatos ellátás megszervezése. Ezért a reformátusok jelenleg újabb segélycsomag kiküldésén dolgoznak. A gyógyszereket, kötszert és infúziókat tartalmazó szállítmány összeállításához már megkezdték az adományok gyűjtését.

A Baptista Szeretetszolgálat kinti partnerei is felkészülnek a hosszú távú jelenlétre. Ők jelenleg egy gyermektámogatási szolgálat megszervezésén dolgoznak, a katasztrófa után árván maradt több ezer gyermek megsegítésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?