Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Milliókért árulja titkait a pápa merénylője

2010.01.18. 15:58 Módosítva: 2010-01-18 16:38:56
Huszonkilenc éves börtönbüntetést követően szabadult ma ki a II. János Pál elleni sikertelen merénylet elkövetője. Az 1981-es események körülményeit a mai napig homály fedi. Mehmet Ali Agca most megígérte, hogy felfedi a titkokat, ennek azonban meg is kéri az árát.

Mehmet Ali Agca nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 1981-ben sikertelen merényletkísérletet hajtott végre II. János Pál pápa ellen. Tizenkilenc évig raboskodott Olaszországban, majd 2000-ben került át egy törökországi börtönbe. Szülőhazájában egy, a római merényletet megelőző gyilkosságért is bűnhődnie kellett. 1979-ben egy baloldali újságíró meggyilkolásáért ítélték el, de akkor két hónap után megszökött a börtönből.

Az ötvenkét éves férfi első útja a börtönből a katonai sorozóbizottság irodájába vezetett. Ez azért volt szükséges, mert Ali még nem töltötte le kötelező katonai szolgálatát. Bár 2006-ban, amikor egy adminisztrációs hiba következtében nyolc napig szabadlábon volt, már felmentették a szolgálat alól, most csak egy újabb, a pszichikai alkalmatlanságát megállapító vizsgálat után nyerhette vissza teljes szabadságát.

Ali ellentmondásos nyilatkozatainak köszönhetően a mai napig homály fedi a legfontosabb kérdéseket. Kinek a megrendeléséből és miért hajtotta végre a merényletet?

Az elfogását követő első időszakban azt állította, hogy a bolgár és a szovjet titkosszolgálat állt az akció mögött. Később ezt cáfolta, és 1981 óta már több mint száz alkalommal változtatta meg az események hátterét érintő nyilatkozatait.

Paolo Guzzanti olasz szenátor a londoni Times-nak elmondta, hogy véleménye szerint Ali direkt hangoztat egymásnak ellentmondó tényeket, és próbálja őrültnek beállítani magát. Ennek a játszmának volt része, amikor azt hangoztatta, hogy ő a messiás, megjósolta az ebben az évszázadban bekövetkező világvégét, vagy levelet írt Dan Brownnak, egy általa írandó könyvről és filmről, mely a keresztségben „a Vatikán Kód” nevet kapná.

A politikus által vezetett vizsgálóbizottság négy évvel ezelőtt arra az eredményre jutott, hogy Ali a KGB fenyegetésének hatására változtatta meg az igazi tetteseket megjelölő vallomását

Az események hátterét homályban tartó káosz rendkívüli pénzszerzési lehetőséget is nyújt a frissen szabadult merénylő számára. Ali ezzel tisztában is van, és bár megígérte, hogy minden tisztázatlan részletet megmagyaráz, egyelőre csak ügyvédein keresztül nyilatkozik.

Egy exkluzív tévéinterjúért kétmillió, a már a börtönévek alatt megírt két könyv kiadási jogaiért pedig ötmillió dollárhoz szeretne jutni. Az óriási nemzetközi felháborodás ellenére a szakértők egyetértenek abban, hogy a kalkuláció reális is lehet, de csak abban az esetben, ha tényleg minden titokra fény derül, és hitelt érdemlő módon számol be az esemény hátteréről.