Szilárda
-4 °C
2 °C

Milliókért árulja titkait a pápa merénylője

2010.01.18. 15:58 Módosítva: 2010-01-18 16:38:56
Huszonkilenc éves börtönbüntetést követően szabadult ma ki a II. János Pál elleni sikertelen merénylet elkövetője. Az 1981-es események körülményeit a mai napig homály fedi. Mehmet Ali Agca most megígérte, hogy felfedi a titkokat, ennek azonban meg is kéri az árát.

Mehmet Ali Agca nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 1981-ben sikertelen merényletkísérletet hajtott végre II. János Pál pápa ellen. Tizenkilenc évig raboskodott Olaszországban, majd 2000-ben került át egy törökországi börtönbe. Szülőhazájában egy, a római merényletet megelőző gyilkosságért is bűnhődnie kellett. 1979-ben egy baloldali újságíró meggyilkolásáért ítélték el, de akkor két hónap után megszökött a börtönből.

Az ötvenkét éves férfi első útja a börtönből a katonai sorozóbizottság irodájába vezetett. Ez azért volt szükséges, mert Ali még nem töltötte le kötelező katonai szolgálatát. Bár 2006-ban, amikor egy adminisztrációs hiba következtében nyolc napig szabadlábon volt, már felmentették a szolgálat alól, most csak egy újabb, a pszichikai alkalmatlanságát megállapító vizsgálat után nyerhette vissza teljes szabadságát.

Ali ellentmondásos nyilatkozatainak köszönhetően a mai napig homály fedi a legfontosabb kérdéseket. Kinek a megrendeléséből és miért hajtotta végre a merényletet?

Az elfogását követő első időszakban azt állította, hogy a bolgár és a szovjet titkosszolgálat állt az akció mögött. Később ezt cáfolta, és 1981 óta már több mint száz alkalommal változtatta meg az események hátterét érintő nyilatkozatait.

Paolo Guzzanti olasz szenátor a londoni Times-nak elmondta, hogy véleménye szerint Ali direkt hangoztat egymásnak ellentmondó tényeket, és próbálja őrültnek beállítani magát. Ennek a játszmának volt része, amikor azt hangoztatta, hogy ő a messiás, megjósolta az ebben az évszázadban bekövetkező világvégét, vagy levelet írt Dan Brownnak, egy általa írandó könyvről és filmről, mely a keresztségben „a Vatikán Kód” nevet kapná.

A politikus által vezetett vizsgálóbizottság négy évvel ezelőtt arra az eredményre jutott, hogy Ali a KGB fenyegetésének hatására változtatta meg az igazi tetteseket megjelölő vallomását

Az események hátterét homályban tartó káosz rendkívüli pénzszerzési lehetőséget is nyújt a frissen szabadult merénylő számára. Ali ezzel tisztában is van, és bár megígérte, hogy minden tisztázatlan részletet megmagyaráz, egyelőre csak ügyvédein keresztül nyilatkozik.

Egy exkluzív tévéinterjúért kétmillió, a már a börtönévek alatt megírt két könyv kiadási jogaiért pedig ötmillió dollárhoz szeretne jutni. Az óriási nemzetközi felháborodás ellenére a szakértők egyetértenek abban, hogy a kalkuláció reális is lehet, de csak abban az esetben, ha tényleg minden titokra fény derül, és hitelt érdemlő módon számol be az esemény hátteréről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!