Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Most először tiszta volt a választás Ukrajnában

2010.01.18. 16:09
A nemzetközi megfigyelők szerint a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás megfelelt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az Európa Tanács normáinak.

A hétvégi ukrajnai választás magas színvonalú volt, jelentős javulást történt a 2004-es elnökválasztás óta, közölte Joao Soares a megfigyelő küldöttségek vezetői hétfői kijevi sajtóértekezletén. Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének elnöke kiemelte: a jelöltek a legkülönbözőbb politikai nézeteket képviselték, és nézeteiket a sajtóban szabadon kifejthették.

Eörsi Mátyás, a Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője rámutatott, hogy a pontatlan választási törvények ellenére a független Ukrajna történelmében most először sikerült a demokratikus országokra jellemző választásokat tartani. Kedvező jelenségnek nevezte, hogy a "választások érdekesek voltak a szavazók számára, és unalmasak a megfigyelők számára". Ugyanakkor hangsúlyozta, Ukrajnában nem az oligarcháknak és a pénzüknek, hanem a népnek kell eldöntenie, merre haladjon az ország.

Assen Agov, a NATO Parlamenti Közgyűlése küldöttségének elnöke a 2004 óta elért eredményeket nagyra értékelve felhívta a figyelmet a választási törvénynek és alkalmazásának hiányosságaira.

000T TRPar2994321

Heidi Tagliani nagykövet, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala hosszú távú megfigyelő küldöttségének vezetője hangsúlyozta: a választást hatékonyan szervezték meg, a törvényi hiányosságok ellenére eleget téve az alapvető szabadságjogoknak. A tapasztalt hiányosságok között kiemelte: a sajtó helyzete sokat javult a 2004-es elnökválasztás óta, de továbbra is tapasztalható gazdasági nyomás a politikai szereplők részéről.

Julija Timosenko
Julija Timosenko

A kérdésre, hogy milyen javításokat lát szükségesnek az ukrajnai választási törvényben, Eörsi Mátyás felhívta a figyelmet, hogy a választási törvények módosításakor be kell tartani az Európa Tanács és a Velencei Bizottság normáit, amelyek szerint a választások előtt egy évvel már nem módosítanak a vonatkozó jogszabályon. Assen Agov hangsúlyozta: különösen a két forduló között nem ajánlatos a választási törvény megváltoztatása. Eörsi Mátyás reményét fejezte ki, hogy az új elnök alatt megszületik az egységes választási törvény, amelynek kidolgozásához felajánlotta az európai szakértők segítségét.

Viktor Janukovics
Viktor Janukovics

Pawel Koval, az Európai Parlament képviselője kijelentette, hogy a mostani választással jelentős fejlődés történt a demokratikus normák és a demokrácia megszilárdítása terén. A megfigyelők reményüket fejezték ki, hogy a második fordulóban is érvényesülnek a demokratikus szabályok.

Ukrajnában február 7-én tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyben Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője és Julija Timosenko kormányfő mérkőzik meg az államfői tisztért.