Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Összehangolt tálib akció Kabulban, 12 halott

2010.01.18. 07:51 Módosítva: 2010-01-18 16:14:21
Öngyilkos merénylőkkel indítottak támadásokat muzulmán szélsőséges tálibok az afgán főváros, Kabul központjában az elnöki palota és a minisztériumok ellen, a térségben heves robbanások és gépfegyverropogás hallatszott, legalább 71 ember megsebesült.

Hét öngyilkos merénylő meghalt, néhányan akkor, amikor működésbe hozta a pokolgépet,  a többieket az afgán biztonsági erők ölték meg - közölte a belügyminisztérium. A vétlen áldozatok száma öt: egy ügynök, két rendőr és két civil. Ahmad Farid, az egészségügy-minisztérium szóvivője szerint a támadásokban hetvenegyen sebesültek meg, köztük 35 civil. A sebesülteket kórházba szállították.

A tálibok szóvivője, Zabiullah Mudzsahid azt mondta, hogy támadásaikkal az elnöki palotát, a pénzügy-, a bányászati- és az igazságügy-minisztériumot, valamint a központi bankot vették célba. Hozzátette, hogy húsz öngyilkos merénylőjük hatolt be a területre, ott most is harcban állnak. Állítása szerint az egyik merénylő az elnöki palota bejáratánál hozta működésbe a testére szerelt robbanóövet.

kabul

A harcok kezdete után más helyszínen is volt robbanás. Az afgán televízió képeket mutatott egy lángban álló bevásárlóközpontról, amelyet a tálibok támadtak meg, és az afgán biztonsági erők körbevettek.

Füst gomolygott egy másik bevásárlóközpontnál is, ott a hadsereg mesterlövészei foglaltak el állásokat, hogy felvegyék a harcot. A tévében bemutattak egy kiégett autót, amelyben emberi maradványok látszódtak. Kabul belvárosi utcáit az afgán biztonsági erők lezárták, a terület levegője lőporfüsttel telítődött.

A NATO-erők szóvivője azt közölte, hogy a rendőrség legalább két fegyveres felkelőt megölt egy bevásárlóközpontnál, miután az épületet átfésülték. A tálibok támadása a központi, számos hivatalt magába foglaló biztonsági övezetre összpontosult. A szóvivő hangoztatta, hogy segítik az afgánokat a terület biztosításában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!