Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ausztria nyelvtudást követel a bevándorlóktól

2010.01.19. 17:22
Legalább alapfokon kell tudnia németül annak, aki Ausztriában akar letelepedni. Ez nem vonatkozik majd a menedékkérőkre, a diplomásokra és az idénymunkásokra.

Aki külföldiként a jövőben tartósan le akar telepedni Ausztriában, annak tudnia kell németül - ez az egyik sarkalatos pontja az osztrák kormány által kedden jóváhagyott integrációs akciótervnek.

A terv hatályba lépésének időpontja még tisztázatlan, néhány feltételt állítólag még az idén alkalmazni fognak a hatóságok.

Werner Faymann kancellár "alkotmánykövető" végrehajtást ígért. Közölte, az alapfokú nyelvismeretet csak olyan országokból érkező bevándorlóktól fogják megkövetelni, ahol van lehetőség a német nyelv tanulására.

A dán és a svéd modell már működik

Maria Fekter belügyminiszter arra hivatkozva védte meg a tervet a bírálatoktól, hogy ha Dánia és Svédország képes volt bevezetni hasonló kritériumokat, akkor azoknak érvényt lehet szerezni egy olyan nyelv (a német) esetében is, amelyet milliók beszélnek világszerte. Emlékeztetett arra, hogy a Föld különböző országaiban összesen négyszáz Goethe Intézet működik, rajtuk kívül más intézményekben is van lehetőség a német nyelv elsajátítására.

A Zöldek és néhány nem kormányzati szervezet (NGO) máris bírálja az akciótervet, amelyet túl szigorúnak tart. A szintén ellenzéki, szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) viszont az amerikai kormány zöld kártyájához hasonló kemény feltételekhez kötné a bevándorlást.

A korábbi tervezetnél szigorúbb kritériumok mindazonáltal nem vonatkoznak a felsőfokú végzettséggel, magas szakmai ismeretekkel rendelkező bevándorlókra, a menedékkérőkre és a szezonmunkát vállalókra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!