Árpád
-2 °C
4 °C

Az USA megkönnyíti a haiti árvák örökbefogadását

2010.01.19. 11:44 Módosítva: 2010-01-19 11:49:14
Az Egyesült Államok ideiglenesen megkönnyíti a földrengésben elárvult haiti gyerekek örökbefogadását. Ugyanakkor nem enyhít bevándorlási politikáján, visszafordítja a menedékkérőket.
haitichild

Az Egyesült Államok minden esetet külön megvizsgálva, enyhébb feltételekkel hagyja jóvá olyan árvák örökbefogadását, akikről a port-au-prince-i kormány már igazolta, hogy örökbe fogadhatók külföldön, és örökbefogadásukat már elindította egy amerikai család. A feltételek enyhítése annyit jelent: ahhoz, hogy az illető árvát az Egyesült Államokba utaztassák, nem kell megvárni a gyermek minden haiti hivatalos dokumentumának kiállítását. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter ugyanakkor elmondta: a menedékért folyamodó haitiakkal szemben egyáltalán nem enyhítik a bevándorlási szabályokat. Néhány kivétellel mindenkit visszafordítanak.

Az amerikai hatóságok arra számítanak, hogy a haiti lakosok a katasztrofális körülmények miatt tömegesen próbálnak meg hajón eljutni az Egyesült Államokba. Emiatt más menekülttáborba költöztetnek több száz embert a legnagyobb dél-floridai táborból. Menekülteket ideiglenesen elszállásolni a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai haditengerészeti bázison is tudnak. Ezen a bázison van a terroristagyanús személyek amerikai börtöntábora is, de távol attól a helytől, ahova a menekülteket befogadnák.

haitichild2

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?