Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesić kész katonákat küldeni Boszniába

2010.01.19. 21:04 Módosítva: 2010-01-19 21:10:41
Kész katonákat küldeni Horvátország Bosznia-Hercegovinába, amennyiben a boszniai szerbek kikiáltják a függetlenségüket. Ezt Stipe Mesić horvát államfő közölte a Novi List című horvát lap szerint. A hivatalából február 18-án távozó Mesić megjegyzését az államfő hivatala megpróbálja elbagatellizálni.

Stipe Mesić, aki az AFP szerint maga is igyekszik enyhíteni a dolgot, a horvát lap szerint azt mondta: "Horvátországnak kötelessége megvédeni Bosznia területi épségét". Mesić leközölt megjegyzése reakció volt a boszniai szerb kormányfő kijelentésére. Milorad Dodik ugyanis újra szóba hozta az esetleges népszavazást a Boszniai Szerb Köztársaság (RS) függetlenségéről.

"Ha elnök lennék, amikor Milorad Dodik elindítaná a referendumot a leválásról, akkor katonákat küldenék, hogy lezárják a Posavina folyosót" - mondta a Novi List közlése szerint Mesić. A korridor a horvát határ mentén terül el Boszniánál.

Politikai üzenet, nem hadüzenet

Mesić kedden azt mondta újságíróknak: "szavai csak egyszerű üzenetek voltak arról, hogy Horvátországnak vannak bizonyos kötelezettségei" az 1992 és 1995 közötti háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás alapján. A megállapodás "garantálja Bosznia létét, és Horvátország nem hagyhatja, hogy az ország szétessen" - közölte Mesić. Hozzátette: "valójában nem hiszem, hogy bárki megkockáztatná ezt".

Az államfő hivatala közleményben sietett bejelenteni, hogy "Mesić politikai üzenetet, nem hadüzenetet küldött". Az 1995-ös békemegállapodásban elismerték a Boszniai Szerb Köztársaságot, mint entitást, amely a Muzulmán-horvát Szövetséggel együtt alkotja Bosznia-Hercegovinát. A két félig független államalakulatot egy gyenge központi intézményrendszer köti össze.

Milorad Dodik többször is azt mondta, hogy népszavazást kezdeményezne, ha veszély fenyegetné a a Boszniai Szerb Köztársaság autonómiáját.