Árpád
-2 °C
3 °C

Visszalépett a bolgár biztosjelölt

2010.01.19. 11:26 Módosítva: 2010-01-19 14:42:55
A humanitárius segítségnyújtási tárca jelöltjét keddi meghallgatásán érték vádak az eltitkolt pénzügyi érdekeltségei miatt. A bolgár kormány az Európai Bizottság tagjának Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelölte.
Rumjana Zseleva visszalépett
Rumjana Zseleva visszalépett

Rumjana Zseleva, Bulgária külügyminisztere és uniós biztosjelöltje visszalépett, és a külügyminiszteri posztról is lemondott - közölte az Európai Néppárt.  A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. Az új jelölt Krisztalina Georgieva, a Világbank alelnöke.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő nem fogadta el Zseleva lemondását a külügyminiszteri tisztségről, de beleegyezett abba, hogy visszavonja jelöltségét az EU-biztosi tisztségre.

Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője újságíróknak Strasbourgban azt mondta: az lenne a legjobb, ha Zseleva önként visszalépne. Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt - aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere - alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére.

A szociáldemokrata politikus azt sem hajlandó elfogadni, hogy Zseleva egy másik tárcát kapjon az Európai Bizottságban. Emlékeztetett arra, hogy kezdeményezte a szófiai kormánynál Zseleva jelölésének visszavonását, új EU-biztos jelölését.

"A parlament nem engedheti meg magának, hogy a meghallgatások semmit se számítsanak" - fogalmazott Schulz. Rumjana Zselevát múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén azzal vádolták meg, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatja - illetve EP-képviselővé választásakor, 2007-ben beadott nyilatkozatában elhallgatta - egy tanácsadó cég tulajdonlását.

Hétfőn az EP jogi szolgálata a mostani vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de a 2007-es pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatot illetően nem tudott egyértelmű következtetésre jutni. A résztvevők szerint több szakmai kérdésekre sem tudott kielégítően válaszolni.

Európai parlamenti folyosói értesülések szerint a keddi strasbourgi pártközi egyeztetésen Zseleva mellett csak a jobbközép néppárti frakció állt ki, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak elzárkóztak támogatásától.

Javítani kell az imázst

Az 56 éves Krisztalina Georgieva jelenleg a Világbank egyik alelnökeként tevékenykedik. A nemzetközi pénzügyi intézménynek 1993-ban lett a munkatársa. Azóta számos technikai és igazgatási pozíciót töltött be; szakterülete a környezetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel összefüggő kérdések témaköre volt. 2008 márciusában Robert Zoellick, a Világbank elnöke személyesen választotta ki a bolgár szakembert az alelnöki és egyben a testületi titkári posztra.

A tavaly júliusban rendezett parlamenti választások után megalakult szófiai kormány elnöke, Bojko Boriszov pénzügyi tanácsadójává nevezte ki Georgievát. A hölgy közgazdaságtanból doktori fokozattal rendelkezik, ezen kívül egyetemi diplomája van politikai gazdaságtanból és szociológiából. Folyékonyan beszél angolul, franciául, oroszul és szerbül.

Posztgraduális tanulmányokat és kutatásokat végzett a természeti erőforrások és a környezetvédelem terén a London School of Economicson, illetve a bostoni Massachusetts Institute of Technologyn (MIT).

Georgieva jelölését megfigyelők úgy értékelik, mint Szófia arra irányuló kísérletét, hogy javítsa Bulgária imázsát azok után, hogy az elsőként EU-biztosnak jelölt Rumjana Zseleva hiányos szakértelme és pénzügyi szabálytalanságok miatt kénytelen volt visszalépni a jelöltségtől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?