Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Visszalépett a bolgár biztosjelölt

2010.01.19. 11:26 Módosítva: 2010-01-19 14:42:55
A humanitárius segítségnyújtási tárca jelöltjét keddi meghallgatásán érték vádak az eltitkolt pénzügyi érdekeltségei miatt. A bolgár kormány az Európai Bizottság tagjának Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelölte.
Rumjana Zseleva visszalépett
Rumjana Zseleva visszalépett

Rumjana Zseleva, Bulgária külügyminisztere és uniós biztosjelöltje visszalépett, és a külügyminiszteri posztról is lemondott - közölte az Európai Néppárt.  A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. Az új jelölt Krisztalina Georgieva, a Világbank alelnöke.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő nem fogadta el Zseleva lemondását a külügyminiszteri tisztségről, de beleegyezett abba, hogy visszavonja jelöltségét az EU-biztosi tisztségre.

Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője újságíróknak Strasbourgban azt mondta: az lenne a legjobb, ha Zseleva önként visszalépne. Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt - aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere - alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére.

A szociáldemokrata politikus azt sem hajlandó elfogadni, hogy Zseleva egy másik tárcát kapjon az Európai Bizottságban. Emlékeztetett arra, hogy kezdeményezte a szófiai kormánynál Zseleva jelölésének visszavonását, új EU-biztos jelölését.

"A parlament nem engedheti meg magának, hogy a meghallgatások semmit se számítsanak" - fogalmazott Schulz. Rumjana Zselevát múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén azzal vádolták meg, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatja - illetve EP-képviselővé választásakor, 2007-ben beadott nyilatkozatában elhallgatta - egy tanácsadó cég tulajdonlását.

Hétfőn az EP jogi szolgálata a mostani vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de a 2007-es pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatot illetően nem tudott egyértelmű következtetésre jutni. A résztvevők szerint több szakmai kérdésekre sem tudott kielégítően válaszolni.

Európai parlamenti folyosói értesülések szerint a keddi strasbourgi pártközi egyeztetésen Zseleva mellett csak a jobbközép néppárti frakció állt ki, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak elzárkóztak támogatásától.

Javítani kell az imázst

Az 56 éves Krisztalina Georgieva jelenleg a Világbank egyik alelnökeként tevékenykedik. A nemzetközi pénzügyi intézménynek 1993-ban lett a munkatársa. Azóta számos technikai és igazgatási pozíciót töltött be; szakterülete a környezetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel összefüggő kérdések témaköre volt. 2008 márciusában Robert Zoellick, a Világbank elnöke személyesen választotta ki a bolgár szakembert az alelnöki és egyben a testületi titkári posztra.

A tavaly júliusban rendezett parlamenti választások után megalakult szófiai kormány elnöke, Bojko Boriszov pénzügyi tanácsadójává nevezte ki Georgievát. A hölgy közgazdaságtanból doktori fokozattal rendelkezik, ezen kívül egyetemi diplomája van politikai gazdaságtanból és szociológiából. Folyékonyan beszél angolul, franciául, oroszul és szerbül.

Posztgraduális tanulmányokat és kutatásokat végzett a természeti erőforrások és a környezetvédelem terén a London School of Economicson, illetve a bostoni Massachusetts Institute of Technologyn (MIT).

Georgieva jelölését megfigyelők úgy értékelik, mint Szófia arra irányuló kísérletét, hogy javítsa Bulgária imázsát azok után, hogy az elsőként EU-biztosnak jelölt Rumjana Zseleva hiányos szakértelme és pénzügyi szabálytalanságok miatt kénytelen volt visszalépni a jelöltségtől.