Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miniszter se marad a bukott bolgár biztosjelölt

2010.01.20. 10:26 Módosítva: 2010-01-20 10:26:51
Bár elsőre nem fogadta el a bolgár kormányfő Rumjana Zseleva bolgár külügyminiszter lemondását, később mégis rábólintott.

Rumjana Zseleva maga kezdeményezte felmentését a külügyminiszteri posztról, illetve önként lemondott az Európai Bizottságba való jelöléséről. Zselevának nem volt sok választása, mert korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője azt mondta: az lenne a legjobb, ha Zseleva önként visszalépne.

Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt - aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere - alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére. Zselevát azzal vádolták, hogy eltitkolta pénzügyi érdekeltségeit.

Rumjana Zseleva 2009. június elsején egy szófiai sajtóértekezleten (Fotó: Gergana Kosztadinova)
Rumjana Zseleva 2009. június elsején egy szófiai sajtóértekezleten (Fotó: Gergana Kosztadinova)

Bojko Boriszov bolgár kormányfő kedden még nem fogadta el Zseleva lemondását a külügyminiszteri tisztségről, de beleegyezett abba, hogy visszavonja jelöltségét az EU-biztosi tisztségre. Kedd este azonban a kormánypárt nyomására mégis elfogadta a miniszterségről való lemondását is.