Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kirúgták az auschwitzi őrök vezetőjét

2010.01.21. 09:34

Elbocsátották az auschwitzi múzeumból azt a biztonsági őrt, aki akkor vezette az éjszakai szolgálatot, amikor az előző hónapban ellopták az egykori náci haláltábor bejáratánál lévő fémfeliratot, közölte a lengyel PAP hírügynökség.

"Megállapítottuk, hogy emberi mulasztás történt. Az incidens idején szolgálatban lévő biztonsági egység vezetőjét elbocsátottuk" - mondta a hírügynökségnek Jaroslaw Mensfelt, a múzeum szóvivője. Mint mondta, a vezető őr a lopás után túl sokáig várt, mielőtt értesítette volna a biztonsági szolgálat vezetőjét és a rendőrséget. Az akkor szolgálatban lévő két másik őr, akiket a lopás után szintén felfüggesztettek, mostanra visszatért a munkához.

A város egykori haláltáborának bejáratánál függő "Arbeit macht frei" felirat december 18-án tűnt el. Két nappal később találták meg az ország északi részén három részre vágva. Az ügyben öt lengyel férfit vett őrizetbe a rendőrség, a gyanú szerint a lopást egy svéd állampolgár rendelte meg, húszezer zlotyért (1,3 millió forint).