Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még 120 ezer halottat kell eltemetni

2010.01.21. 12:48 Módosítva: 2010-01-21 12:48:16
A földrengés sújtotta Haitin alig győzik eltemetni a halálos áldozatokat: gépekkel újabb és újabb tömegsírokat ásnak, naponta tízezer holttestet földelnek el. Közben a kormány cáfolja az amerikai megszállással kapcsolatos vádakat.

Nyolc nappal a katasztrófát követően még körülbelül 120 ezer holttestet kell eltemetni. A kétmillió földönfutóvá vált ember mellett 250 ezren szorulnak azonnali segítségre.

Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el. A tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. Nagy a járványveszély,  hasmenéses járványok és légúti fertőzések elterjedésére lehet számítani.

A használható épületek hiányára jellemző, hogy a port-au-prince-i kormány a szabad ég alatt, a tűző napon tartja üléseit. A kabinet kommunikációs irodája egy kempingasztalból áll egy fa árnyékában.

A haiti vezetők cáfolják, hogy az amerikai csapatok jelenléte korlátozza az ország szuverenitását. Kijelentették, hogy Haiti nincs gyámság alatt, és hogy Washington az amerikai erőket az ő kérésükre vetette be

"Mindenkinek elmondtuk, hogy párbeszéd alapján, ellenőrzött keretek között Haiti szívesen látja más országok hadseregének segítségét" - jelentette ki Jean-Max Bellerive miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva.

"Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megkérdezte tőlem: beleegyezem-e abba, hogy amerikai katonák segítsenek az országnak. Igent mondtam" - közölte René Préval haiti elnök.