Még 120 ezer halottat kell eltemetni

2010.01.21. 12:48 Módosítva: 2010.01.21. 12:48
A földrengés sújtotta Haitin alig győzik eltemetni a halálos áldozatokat: gépekkel újabb és újabb tömegsírokat ásnak, naponta tízezer holttestet földelnek el. Közben a kormány cáfolja az amerikai megszállással kapcsolatos vádakat.

Nyolc nappal a katasztrófát követően még körülbelül 120 ezer holttestet kell eltemetni. A kétmillió földönfutóvá vált ember mellett 250 ezren szorulnak azonnali segítségre.

Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el. A tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. Nagy a járványveszély,  hasmenéses járványok és légúti fertőzések elterjedésére lehet számítani.

A használható épületek hiányára jellemző, hogy a port-au-prince-i kormány a szabad ég alatt, a tűző napon tartja üléseit. A kabinet kommunikációs irodája egy kempingasztalból áll egy fa árnyékában.

A haiti vezetők cáfolják, hogy az amerikai csapatok jelenléte korlátozza az ország szuverenitását. Kijelentették, hogy Haiti nincs gyámság alatt, és hogy Washington az amerikai erőket az ő kérésükre vetette be

"Mindenkinek elmondtuk, hogy párbeszéd alapján, ellenőrzött keretek között Haiti szívesen látja más országok hadseregének segítségét" - jelentette ki Jean-Max Bellerive miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva.

"Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megkérdezte tőlem: beleegyezem-e abba, hogy amerikai katonák segítsenek az országnak. Igent mondtam" - közölte René Préval haiti elnök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport