Erzsébet
1 °C
4 °C

Templomokban akart robbantani egy szlovák férfi

2010.01.21. 14:49 Módosítva: 2010-01-21 15:09:06
A 33 éves gyógyszerész istentiszteletekre időzítette volna a merényleteket, riadalmat akart kelteni, mert szerinte a vallás csak arra szolgál, hogy "bizonyos erők" uralkodhassanak.

Terrorizmussal gyanúsított meg rendőrség Szlovákiában egy állampolgárt, jelentette be Ján Packa országos rendőrfőkapitány.

A büntetett előéletű, 33 éves kelet-szlovákiai férfi szabadon hozzáférhető vegyszerekből robbanóanyagokat és robbanószerkezeteket gyártott, amelyeket istentiszteletek alatt a templomokban akart felrobbantani. Azt vallotta: meggyőződése, hogy a vallás társadalomellenes erő, ami ellen küzdeni kell.

Szlovákiában ez az első eset, hogy valakit terrorizmussal gyanúsítottak meg. Packa szerint a férfi akár 20-25 év börtönbüntetést is kaphat.

Októberben tartóztatták le

A rendőrség tavaly októberben tartóztatta le a gyógyszerész végzettségű férfit, aki drogügyei miatt eddig már háromszor volt büntetve. A robbanóanyagok, illetve robbanószerkezetek gyártását a rendőrség éppen a legutóbb drogügy kivizsgálása közben fedezte fel.

A férfi beismerő vallomást tett, és azt állította: a vallás csak arra szolgál, hogy bizonyos erők uralkodni tudjanak a társadalom felett. A bombákat távirányítóval akarta felrobbantani a templomokban. Az volt a célja, hogy félelmet keltsen a lakosság körében, hogy az emberek ne járjanak templomba.

A rendőrség szerint a bombák működőképesek voltak, ezeket kétszer már ki is próbálta az erdőben. Egyedül dolgozott, nem voltak bűntársai. A terrorizmus mellett a férfit engedély nélküli fegyvertartással és kábítószerrel való visszaéléssel is gyanúsítják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?